Klasyk PRL - sos z mielonego do tłuczonych ziemniaków
2022-01-24
łatwy
30 min
4
Sos z mielonego mięsa do ziemniaków to klasyka kuchni czasów PRL. Do tego wspomniane już tłuczone ziemniaki oraz marchewka z groszkiem... Czujecie ten zapach domowej kuchni? Po prostu przepyszne. Mielone mięso ma tę zaletę, że jest tanie, łatwe w przyrządzaniu, niewiele zostaje do posiekania, szybko uwalnia smak. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 1 duża cebula, pokrojona drobno
- 1½ szklanki wody lub trochę więcej
- 1 łyżka mąki wymieszana z 3 łyżkami wody
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, startej
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso. Smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło. Tutaj możecie się wyżyć się w mieszaniu, jak nigdy dotąd ;-)
- Wlać wodę. Powinno być jej tyle, aby przykryła mięso. Dodaj pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową oraz nieco soli. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Do rozgotowanego mięsa dodaj mieszaninę mąki i wody. Wymieszaj i zagotuj. Sos powinien być dość gęsty.
- Spróbuj i ewentualnie dopraw. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz machewka z groszkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?