Klasyk PRL - sos z mielonego do tłuczonych ziemniaków

Klasyk PRL - sos z mielonego do tłuczonych ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Klasyk PRL - sos z mielonego do tłuczonych ziemniaków
łatwy
30 min
4

Sos z mielonego mięsa do ziemniaków to klasyka kuchni czasów PRL. Do tego wspomniane już tłuczone ziemniaki oraz marchewka z groszkiem... Czujecie ten zapach domowej kuchni? Po prostu przepyszne. Mielone mięso ma tę zaletę, że jest tanie, łatwe w przyrządzaniu, niewiele zostaje do posiekania, szybko uwalnia smak. Zatem do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub indyczego
  • 2 łyżki smalcu lub oleju
  • 1 duża cebula, pokrojona drobno
  • 1½ szklanki wody lub trochę więcej
  • 1 łyżka mąki wymieszana z 3 łyżkami wody
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, startej
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodać mielone mięso. Smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso się nie zbryliło. Tutaj możecie się wyżyć się w mieszaniu, jak nigdy dotąd ;-)
  • Wlać wodę. Powinno być jej tyle, aby przykryła mięso. Dodaj pieprz ziołowy i gałkę muszkatołową oraz nieco soli. Duś pod przykryciem przez 20 minut. 
  • Do rozgotowanego mięsa dodaj mieszaninę mąki i wody. Wymieszaj i zagotuj. Sos powinien być dość gęsty. 
  • Spróbuj i ewentualnie dopraw. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami oraz machewka z groszkiem
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej