Marchewka z groszkiem -przepis na zasmażaną jarzynkę na ciepło

2022-02-21
Marchewka z groszkiem zasmażana
Autor: Shutterstock Marchewka z groszkiem to łatwa w przygotowaniu jarzyna na ciepło. 
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Marchewka z zielonym groszkiem zasmażana to ulubiona jarzyna na ciepło Polaków. Marchewka z groszkiem o subtelnym maślanym smaku doskonale pasuje do mielonych kotletów. Uwielbiają ją dzieci i dorośli. Jest prosta w przygotowaniu. Używając mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem zrobicie ją jeszcze szybciej. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem 
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej (ale to już będzie nieco inny smak)
  • cukier, sól oraz czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę z groszkiem włożyć do garnka, dolać wody tylko tyle, by przykryła warzywa, lekko posolić i gotować około 15 minut.
  • Na patelni rozpuścić masło. Gdy zrobi się płynne dodać mąkę i mieszać smażąc przez 1 minutę.
  • Zasmażkę wlać do gotującej się marchewki z groszkiem. Mieszać przez cały czas, aby nie zrobiły się grudki.
  • Gdy marchewka z groszkiem zagotuje się ponownie, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, zdjąć z ognia i podawać. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?