Karkówka z kapustą kiszoną, ananasem i pigwą - pyszne mięsne zawijaski ze znakomitym kwaskowym farszem

Karkówka z kapustą kiszoną i ananasem
Autor: Shutterstock Karkówka z kapustą kiszoną i ananasem podana z ziemniakami gotowanymi z kminkiem.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Karkówka z kapustą kiszoną, ananasem i pigwą to idealne jesienne danie. Pyszne mięsne zawijaski wypełnione nadzieniem z kapusty kiszonej z delikatną owocową nutą. Dodatek owoców sprawia, że danie nabiera nieco egzotycznego charakteru, ale nadal świetnie smakuje z typowo polskimi dodatkami - ziemniakami z wody i surówką z marchewki i jabłka.

SKŁADNIKI

  • 4-6 cienkich plastrów karkówki
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 puszka ananasa
  • 1-2 owoce pigwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta mielonej kolendry
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 1-2 łyżki masła
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry karkówki rozbić cienko, przyprawić sola i pieprzem, można też je oprószyć odrobiną papryki.
  • Obsmażyć z obu stron na oleju i zdjąć z patelni.
  • Kapustę kiszoną spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna delikatnie przepłukać w letniej wodzie, odcisnąć i posiekać.
  • Ananasy pokroić w kostkę, zalewę zostawić. Pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić jak najdrobniej.
  • Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, wrzucić pigwę i smażyć kilka minut.
  • Gdy pigwa się zeszkli dodać posiekanego ananasa i znów chwilę smażyć, po czym dodać pokrojoną kapustę.
  • Składniki farszu wymieszać i podlać sokiem z ananasa, dodać miód, sok z limonki, przyprawić kolendrą i papryką.
  • Dusić na średnim ogniu bez przykrycia, aż odparuje nadmiar płynu, pod koniec spróbować i ewentualnie doprawić.
  • Na plastry karkówki nakładać po 1-2 łyżki nadzienia, zwijać ruloniki i spinać wykałaczką.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem, ułożyć w nim roladki. Podlać odrobiną soku z ananasa
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 25-30 minut.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku

Galeria: Potrawy z piwem - 15 przepisów na dania z dodatkiem piwa

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej