Karkówka z kapustą kiszoną, ananasem i pigwą - pyszne mięsne zawijaski ze znakomitym kwaskowym farszem
2021-10-13
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Karkówka z kapustą kiszoną, ananasem i pigwą to idealne jesienne danie. Pyszne mięsne zawijaski wypełnione nadzieniem z kapusty kiszonej z delikatną owocową nutą. Dodatek owoców sprawia, że danie nabiera nieco egzotycznego charakteru, ale nadal świetnie smakuje z typowo polskimi dodatkami - ziemniakami z wody i surówką z marchewki i jabłka.
SKŁADNIKI
- 4-6 cienkich plastrów karkówki
- 300 g kapusty kiszonej
- 1 puszka ananasa
- 1-2 owoce pigwy
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta mielonej kolendry
- szczypta ostrej papryki w proszku
- 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 1-2 łyżki masła
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry karkówki rozbić cienko, przyprawić sola i pieprzem, można też je oprószyć odrobiną papryki.
- Obsmażyć z obu stron na oleju i zdjąć z patelni.
- Kapustę kiszoną spróbować, jeśli jest bardzo kwaśna delikatnie przepłukać w letniej wodzie, odcisnąć i posiekać.
- Ananasy pokroić w kostkę, zalewę zostawić. Pigwę obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić jak najdrobniej.
- Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu, wrzucić pigwę i smażyć kilka minut.
- Gdy pigwa się zeszkli dodać posiekanego ananasa i znów chwilę smażyć, po czym dodać pokrojoną kapustę.
- Składniki farszu wymieszać i podlać sokiem z ananasa, dodać miód, sok z limonki, przyprawić kolendrą i papryką.
- Dusić na średnim ogniu bez przykrycia, aż odparuje nadmiar płynu, pod koniec spróbować i ewentualnie doprawić.
- Na plastry karkówki nakładać po 1-2 łyżki nadzienia, zwijać ruloniki i spinać wykałaczką.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem, ułożyć w nim roladki. Podlać odrobiną soku z ananasa
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 25-30 minut.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku