Jogurt mieszam z tymi składnikami i marynuję w nim kawałki kurczaka. To pomysł na pyszny rodzinny obiad
![pieczone mięso z ud kurczaka](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-dgtG-aD7z-feiw_pieczone-mieso-z-ud-kurczaka-664x442.jpg)
Dieta bezglutenowa
Co można zrobić z mięsa z udek kurczaka bez kości? Jeżeli szukacie odpowiedzi na to kulinarne pytanie, sprawdźcie ten prosty przepis. Pieczone mięso z ud w jogurtowej marynacie to idealny pomysł na wykorzystanie tej części kurczaka. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Poznajcie prosty przepis na pyszne i aromatyczne mięso z ud kurczaka z piekarnika.
Pieczone mięso z ud kurczaka – składniki
Mięso z ud kurczaka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu to mnóstwo smaku i aromatu. Prezentuje się apetycznie i smakuje obłędnie. Wbrew pozorom do przygotowania tego znakomitego dania nie trzeba wielu składników. Tajemnicą jego smaku jest marynata z kilku łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Są w sklepach przez cały rok, więc miękkie i soczyste mięso z ud kurczaka z piekarnika można robić często. Szybko się nie znudzi.
Z czego więc zrobić rewelacyjne pieczone mięso z ud kurczaka bez kości? Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej cztery produkty i cztery przyprawy. Oprócz mięsa z ud kurczaka bez kości, które można kupić w wielu sklepach, potrzebne są jeszcze składniki do marynaty, czyli:
- jogurt naturalny
- oliwa z oliwek
- czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kurkuma, curry, zioła prowansalskie
Jak zrobić pieczone mięso z ud kurczaka?
Przepis na znakomite i soczyste mięso z kurczęcych udek nie jest skomplikowany. Składa się z kilku bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Nawet ci, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu, przyrządzą to danie na medal. To dobry pomysł na rodzinny obiad.
Należy pamiętać, żeby przygotowania zacząć wcześniej. Zamarynowane mięso z ud kurczaka powinno spędzić w lodówce przynajmniej godzinę. Dzięki temu przejdzie przyprawami i zyska pyszny smak.
Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu mięso z ud kurczaka w piekarniku? Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, danie uda się i oczaruje smakiem.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do mięsa z ud kurczaka
- 2. krok – zamarynowanie mięsa z ud kurczaka i schłodzenie go w lodówce przez 2 godziny
- 3. krok – upieczenie mięsa z ud kurczaka w piekarniku
Jak upiec mięso z udek kurczaka?
Smakowite i aromatyczne mięso z ud kurczaka piecze się w piekarniku. Po wyjęciu go z lodówki należy je odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie przykrytą pokrywką lub folią aluminiową formę wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 190 stopni C. Mięso z ud kurczaka piecze się 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika formę należy odstawić na kilka chwil, aby danie odparowało. Pieczone mięso z ud kurczaka świetnie smakuje z warzywami na ciepło i surówką.
SKŁADNIKI
- 8 kawałków mięsa z ud kurczaka
marynata:- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta curry
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do większej miski przełożyć jogurt naturalny i wlać oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem, kurkumą, curry i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
- Oczyszczone, opłukane i osuszone mięso z ud kurczaka przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie natrzeć mięso.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
- Mięso z ud kurczaka wraz z marynatą przełożyć do formy do zapiekania i odstawić, aż nabierze temperatury pokojowej.
- Formę przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 50 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką i warzywami na ciepło.