Jogurt mieszam z tymi składnikami i marynuję w nim kawałki kurczaka. To pomysł na pyszny rodzinny obiad

pieczone mięso z ud kurczaka
Autor: Shutterstock Do jogurtowej marynaty włóż mięso z ud kurczaka. To danie zawsze się udaje i zachwyca smakiem.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Co można zrobić z mięsa z udek kurczaka bez kości? Jeżeli szukacie odpowiedzi na to kulinarne pytanie, sprawdźcie ten prosty przepis. Pieczone mięso z ud w jogurtowej marynacie to idealny pomysł na wykorzystanie tej części kurczaka. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Poznajcie prosty przepis na pyszne i aromatyczne mięso z ud kurczaka z piekarnika.

Pieczone mięso z ud kurczaka – składniki

Mięso z ud kurczaka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu to mnóstwo smaku i aromatu. Prezentuje się apetycznie i smakuje obłędnie. Wbrew pozorom do przygotowania tego znakomitego dania nie trzeba wielu składników. Tajemnicą jego smaku jest marynata z kilku łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Są w sklepach przez cały rok, więc miękkie i soczyste mięso z ud kurczaka z piekarnika można robić często. Szybko się nie znudzi.

Z czego więc zrobić rewelacyjne pieczone mięso z ud kurczaka bez kości? Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej cztery produkty i cztery przyprawy. Oprócz mięsa z ud kurczaka bez kości, które można kupić w wielu sklepach, potrzebne są jeszcze składniki do marynaty, czyli:

  • jogurt naturalny
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kurkuma, curry, zioła prowansalskie

Jak zrobić pieczone mięso z ud kurczaka?

Przepis na znakomite i soczyste mięso z kurczęcych udek nie jest skomplikowany. Składa się z kilku bardzo łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Nawet ci, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu, przyrządzą to danie na medal. To dobry pomysł na rodzinny obiad.

Należy pamiętać, żeby przygotowania zacząć wcześniej. Zamarynowane mięso z ud kurczaka powinno spędzić w lodówce przynajmniej godzinę. Dzięki temu przejdzie przyprawami i zyska pyszny smak.

Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu mięso z ud kurczaka w piekarniku? Postępując według kolejnych kroków podanych w przepisie, danie uda się i oczaruje smakiem.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do mięsa z ud kurczaka
  • 2. krok – zamarynowanie mięsa z ud kurczaka i schłodzenie go w lodówce przez 2 godziny
  • 3. krok – upieczenie mięsa z ud kurczaka w piekarniku

Jak upiec mięso z udek kurczaka?

Smakowite i aromatyczne mięso z ud kurczaka piecze się w piekarniku. Po wyjęciu go z lodówki należy je odstawić, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie przykrytą pokrywką lub folią aluminiową formę wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 190 stopni C. Mięso z ud kurczaka piecze się 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika formę należy odstawić na kilka chwil, aby danie odparowało. Pieczone mięso z ud kurczaka świetnie smakuje z warzywami na ciepło i surówką.

SKŁADNIKI

  • 8 kawałków mięsa z ud kurczaka

  • marynata:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta curry
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większej miski przełożyć jogurt naturalny i wlać oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą, pieprzem, kurkumą, curry i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać.
  • Oczyszczone, opłukane i osuszone mięso z ud kurczaka przełożyć do miski z marynatą. Dokładnie natrzeć mięso.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Mięso z ud kurczaka wraz z marynatą przełożyć do formy do zapiekania i odstawić, aż nabierze temperatury pokojowej.
  • Formę przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 50 minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką i warzywami na ciepło.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej