Jak upiec gęś w kawałkach w piekarniku? Sprawdzony przepis na elegancki obiad dla rodziny
Dieta bezglutenowa
Gęś pieczona w kawałkach to eleganckie danie, godne najlepszych restauracji. Przygotowanie soczystej, aromatycznej gęsi jest możliwe również w domowych warunkach dzięki temu sprawdzonemu przepisowi. Zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Oto prosty przepis na wyjątkowo pyszną gęś pieczoną w kawałkach.
Gęś pieczona w kawałkach – składniki
Lista składników, które potrzebne są do przygotowania tego wykwintnego dania, jest krótka. Znalazły się na niej produkty, które bez problemu można kupić o każdej porze roku. Dlatego też soczystą gęś pieczoną można robić na różne okazje bez względu na pogodę. Co więc jest potrzebne, aby zrobić obłędną pieczoną gęś w kawałkach?
- gęś
- jabłka
- cebula
- suszona żurawina
- olej lub masło klarowane do obsmażenia
- przyprawy – sól, pieprz, majeranek, wędzona słodka papryka
Jak przyrządzić gęś w piekarniku?
Przepis na to eleganckie danie jest prosty. Doskonałą, miękką i soczystą gęś w kawałkach upiecze każdy. Jest tylko jeden warunek. Należy postępować według tego przepisu krok po kroku, a gęsina uda się już za pierwszym razem. Z każdym kolejnym będzie smakować jeszcze lepiej.
Przepis na gęś pieczoną w kawałkach można podzielić na kilka prostych etapów:
- 1. etap – podzielenie gęsi na kawałki
- 2. etap – zamarynowanie kawałków gęsi w przyprawach
- 3. etap – obsmażenie kawałków gęsi na patelni
- 4. etap – pieczenie gęsi w kawałkach przez godzinę
- 5. etap – dodanie do gęsi jabłek, cebuli i żurawiny
- 6. etap – drugie pieczenie gęsi w kawałkach przez 45 minut
Ile piec gęś w kawałkach?
Gęś w kawałkach przyrządzoną według tego przepisu piecze się dwa razy. Po obsmażeniu na patelni kawałków gęsiny przekłada się je do formy do zapiekania i wstawia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Gęś piecze się przez godzinę. Po tym czasie między kawałki gęsi wkłada się jabłka, cebulę i żurawinę, a następnie ponownie wstawia się do piekarnika. Z dodatkami kawałki gęsi pieką się 45 minut.
Jak podawać gęś pieczoną w kawałkach?
Pieczona gęś z dodatkiem jabłek, cebuli i żurawiny to pyszne i efektowne danie, które będzie zawsze smakować. Wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia w domu. To propozycja na rodzinny obiad. Pysznie smakuje z ziemniakami i buraczkami czy szparagami. Tradycyjnie przygotowuje się ją na 11 listopada. Sprawdzi się również na świąteczny obiad w czasie Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Tak naprawdę gęś pieczoną w kawałkach można serwować na najróżniejsze okazje przez cały rok. Jej smak i aromat zachwycą każdego gościa.
SKŁADNIKI
- 3 i 1/2 kg gęsi
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 100 g żurawiny
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą i osuszoną gęś podzielić na części. Skrzydełka i podroby odłożyć i wykorzystać je do ugotowania rosołu.
- Kawałki gęsi doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Dokładnie natrzeć, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Smażyć kawałki gęsi z każdej strony na złoty kolor.
- Podsmażoną gęś razem z wytopionym tłuszczem przełożyć do formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec godzinę.
- Po godzinie wyjąć formę z piekarnika. Między kawałkami gęsi ułożyć pokrojone na ósemki jabłka, ćwiartki cebuli oraz opłukaną gorącą wodą żurawinę.
- Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 45 minut.
- Podawać na obiad z dodatkiem ziemniaków i zasmażanych buraczków.