Jak upiec gęś w kawałkach w piekarniku? Sprawdzony przepis na elegancki obiad dla rodziny

jak upiec gęś w kawałkach
Autor: Shutterstock Jak upiec gęś w kawałkach w piekarniku? Sprawdźcie prosty przepis na wykwintne danie jak z restauracji.
łatwy
180 min
6

Dieta bezglutenowa

Gęś pieczona w kawałkach to danie eleganckie, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje. Pyszną i soczystą gęś można zrobić samodzielnie, korzystając z tego sprawdzonego przepisu. Doskonała gęś pieczona w kawałkach zrobi wrażenie na każdym, kto jej spróbuje. Poznajcie prosty przepis na obłędnie pyszną gęś pieczoną w kawałkach.

Gęś pieczona w kawałkach – składniki

Lista składników, które potrzebne są do przygotowania tego wykwintnego dania, jest krótka. Znalazły się na niej produkty, które bez problemu można kupić o każdej porze roku. Dlatego też soczystą gęś pieczoną można robić na różne okazje bez względu na pogodę. Co więc jest potrzebne, aby zrobić obłędną pieczoną gęś w kawałkach?

  • gęś
  • jabłka
  • cebula
  • suszona żurawina
  • olej lub masło klarowane do obsmażenia
  • przyprawy – sól, pieprz, majeranek, wędzona słodka papryka

Jak przyrządzić gęś w piekarniku?

Przepis na to eleganckie danie jest prosty. Doskonałą, miękką i soczystą gęś w kawałkach upiecze każdy. Jest tylko jeden warunek. Należy postępować według tego przepisu krok po kroku, a gęsina uda się już za pierwszym razem. Z każdym kolejnym będzie smakować jeszcze lepiej.

Przepis na gęś pieczoną w kawałkach można podzielić na kilka prostych etapów:

  • 1. etap – podzielenie gęsi na kawałki
  • 2. etap – zamarynowanie kawałków gęsi w przyprawach
  • 3. etap – obsmażenie kawałków gęsi na patelni
  • 4. etap – pieczenie gęsi w kawałkach przez godzinę
  • 5. etap – dodanie do gęsi jabłek, cebuli i żurawiny
  • 6. etap – drugie pieczenie gęsi w kawałkach przez 45 minut

Ile piec gęś w kawałkach?

Gęś w kawałkach przyrządzoną według tego przepisu piecze się dwa razy. Po obsmażeniu na patelni kawałków gęsiny przekłada się je do formy do zapiekania i wstawia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Gęś piecze się przez godzinę. Po tym czasie między kawałki gęsi wkłada się jabłka, cebulę i żurawinę, a następnie ponownie wstawia się do piekarnika. Z dodatkami kawałki gęsi pieką się 45 minut.

Jak podawać gęś pieczoną w kawałkach?

Pieczona gęś z dodatkiem jabłek, cebuli i żurawiny to pyszne i efektowne danie, które będzie zawsze smakować. Wbrew pozorom jest łatwe do zrobienia w domu. To propozycja na rodzinny obiad. Pysznie smakuje z ziemniakami i buraczkami czy szparagami. Sprawdzi się na świąteczny obiad w czasie Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Tak naprawdę gęś pieczoną w kawałkach można serwować na najróżniejsze okazje przez cały rok. Jej smak i aromat zachwycą każdego gościa.

SKŁADNIKI

  • 3 i 1/2 kg gęsi
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 100 g żurawiny
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną gęś podzielić na części. Skrzydełka i podroby odłożyć i wykorzystać je do ugotowania rosołu.
  • Kawałki gęsi doprawić solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Dokładnie natrzeć, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Smażyć kawałki gęsi z każdej strony na złoty kolor.
  • Podsmażoną gęś razem z wytopionym tłuszczem przełożyć do formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec godzinę.
  • Po godzinie wyjąć formę z piekarnika. Między kawałkami gęsi ułożyć pokrojone na ósemki jabłka, ćwiartki cebuli oraz opłukaną gorącą wodą żurawinę.
  • Formę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 45 minut.
  • Podawać na obiad z dodatkiem ziemniaków i zasmażanych buraczków.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi
Anna Szulc-Górska
więcej