Idealnie soczyste sznycle wieprzowe zapiekane z serem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sznycle wieprzowe zapiekane z serem to pyszne danie kuchni alzackiej. Wieprzowina przygotowana w ten sposób to smaczna odmiana na naszym codziennym stole. Można w ten sposób również odgrzać sznycle wcześniej przygotowane. Powodzenia!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Płatki śniadaniowe pod lupą . Tabela wartości odżywczych. TUTAJ!
SKŁADNIKI
- 600 g schabu wieprzowego lub szynki w plastrach (można również wykorzystać filet z piersi indyka lub kurczaka)
- 120 g kwaśnej śmietany lub twarożku kremowego
- 120 g bekonu lub boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula
- 80 g sera, startego
- 2 łyżeczki oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przypraw sznycle solą i pieprzem, smaż krótko na rozgrzanym oleju.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i posmaruj kwaśną śmietaną lub serkiem śmietankowym. Pokrój cebulę w pierścienie i rozłóż ją razem z pokrojonym w kostkę bekonem.
- Na koniec posyp startym serem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aż ser się stopi i lekko zrumieni.