Idealnie soczyste sznycle wieprzowe zapiekane z serem

2021-03-29
Idealnie soczyste sznycle wieprzowe zapiekane z serem
Autor: Shutterstock Pyszne kruche mięso zapieczone pod pierzynką ze śmietany i sera żółtego
łatwy
30 min
4

Sznycle wieprzowe zapiekane z serem to pyszne danie kuchni alzackiej. Wieprzowina przygotowana w ten sposób to smaczna odmiana na naszym codziennym stole. Można w ten sposób również odgrzać sznycle wcześniej przygotowane. Powodzenia!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Płatki śniadaniowe pod lupą . Tabela wartości odżywczych. TUTAJ!

SKŁADNIKI

  • 600 g schabu wieprzowego lub szynki w plastrach (można również wykorzystać filet z piersi indyka lub kurczaka)
  • 120 g kwaśnej śmietany lub twarożku kremowego
  • 120 g bekonu lub boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 duża cebula
  • 80 g sera, startego 
  • 2 łyżeczki oleju
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przypraw sznycle solą i pieprzem, smaż krótko na rozgrzanym oleju.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia i posmaruj kwaśną śmietaną lub serkiem śmietankowym. Pokrój cebulę w pierścienie i rozłóż ją razem z pokrojonym w kostkę bekonem.
  • Na koniec posyp startym serem.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10 minut, aż ser się stopi i lekko zrumieni.