Hreczanyki, czyli kotlety mielone z Podkarpacia. Ten składnik sprawia, że są lepsze niż klasyczne

hreczanyki
Autor: Shutterstock Hreczanyki, czyli regionalne kotlety mielone, dzięki temu składnikowi smakują obłędnie.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Nie ma to jak domowe kotlety mielone. Przyrządzone według tego przepisu pochodzącego z Podkarpacia zachwycą smakiem. Od teraz znane i lubiane mielone będziecie robić tylko tak. Oto regionalny przepis na hreczanyki, czyli kotlety mielone z dodatkiem kaszy gryczanej.

Czym są hreczanyki?

To kotlety przyrządzane z mielonej wieprzowiny i kaszy gryczanej, na które przepis powstał na Podkarpaciu. W tym regionie na grykę mówi się hreczka i stąd pochodzi nazwa kotletów. Dzięki dodatkowi kaszy kotlety są wyraziste w smaku i bardziej sycące. Zawierają także sporo cennych dla zdrowia substancji odżywczych pochodzących z kaszy. Przyjemnego smaku dodaje także podsmażona cebula i ząbki czosnku. Świetnie smakują podane z rożnymi sosami. Sprawdzi się sos pomidorowy i grzybowy.

Polecamy:

Jak zrobić hreczanyki?

Przyrządzenie kotletów z mięsa mielonego robi się bardzo podobnie do tych tradycyjnych. Do mielonego wieprzowego mięsa dodaje się podsmażoną cebulę, ugotowaną kaszę gryczaną, czosnek i jajka. Masę doprawia się solą i pieprzem, a następnie formuje zgrabne kotleciki. Smaży się je na oleju na patelni.

Przepis na hreczanyki

  • Regionalny przepis na mielone z kaszą gryczaną jest łatwy i sprawdzony. Rob się je w kilku prostych krokach.
  • Kotlety robi się szybko. Wystarczy wymieszać składniki, uformować kotlety i usmażyć na patelni.
  • Lista składników to tylko pięć produktów, olej i przyprawy. Są łatwo dostępne, a wiele z nich pewnie macie w domu.
  • Do przyrządzenie tego regionalnego przysmaku można wykorzystać kaszę, która została z poprzedniego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski przełożyć mięso mielone i dodać kaszę gryczaną. Wbić jajka i dodać zeszkloną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować równe kotlety mielone i odkładać na deskę.
  • Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z sosem i ulubioną surówką.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
więcej