Aromatyczny gulasz z indyka z dynią. Łatwy przepis na jesienny obiad
Dieta bezglutenowa
Jesień to czas, kiedy organizm domaga się potraw sycących i rozgrzewających. Na jesienny obiad świetnie sprawdzi się pyszny i aromatyczny gulasz z indyka z dynią. Danie jest treściwe, a dzięki dodatkowi przypraw ma przyjemny aromat i pobudzające działanie. Poznajcie łatwy i szybki przepis na obłędnie smaczny gulasz z indyka z dodatkiem królowej jesieni, czyli dyni.
Co pasuje do gulaszu z indyka?
Gulasz z indyka to sycące danie, które najlepiej smakuje, kiedy temperatura za oknem nie rozpieszcza. Danie świetnie pasuje na obiad na jesieni. Warto wzbogacić go dynią. Sezon na to zdrowe warzywo jeszcze trwa, a dorodne dynie piętrzą się na bazarowych straganach. Oprócz filetu z indyka i dyni do gulaszu dodaje się kilka innych składników, które w połączeniu tworzą to wyśmienite danie na jesienny obiad.
Co dodać do gulaszu z indyka? To zachwycające danie składa się z prostych i łatwo dostępnych składników. Aby zrobić domowy gulasz, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- filet z indyka
- warzywa – dynia, cebula, czosnek
- bulion warzywny
- suszone grzyby
- śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
- zioła i przyprawy – natka pietruszki, sól, pieprz, curry, oregano, słodka papryka
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
Jak zrobić gulasz z indyka z dynią?
Przepis na ten wyborny jesienny obiad jest prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Pyszny gulasz z indyka i dyni robi się łatwo i w miarę szybko. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć 40 minut. Gulasz można ugotować w garnku lub przyrządzić na większej patelni.
Jak zrobić smaczny gulasz z indyka? Wystarczy dodać do niego pokrojoną w kostkę dynię, aromatyczne przyprawy i parę innych produktów. Z tym prostym przepisem uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – zalanie i posiekanie suszonych grzybów
- 2. krok – pokrojenie i doprawienie indyka
- 3. krok – obsmażenie indyka razem z cebulą, dynią i czosnkiem
- 4. krok – wlanie bulionu i dodanie grzybów
- 5. krok – dodanie śmietanki i natki pietruszki
Jak zagęścić gulasz z indyka?
Może zdarzyć się tak, że gulasz z indyka z dodatkiem dyni wyjdzie zbyt rzadki. W łatwy i szybki sposób można rozwiązać ten kulinarny problem. Do garnka z gulaszem wystarczy wlać więcej śmietanki i wymieszać. Po paru minutach podgrzewania gulasz powinien osiągnąć odpowiednią konsystencję i stać się idealnie gęsty.
SKŁADNIKI
- 400 g pokrojonej w kostkę dyni
- 500 g filetu z indyka
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 cebula
- 5 suszonych grzybów
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 3 goździki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i posiekać.
- Indyka pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem, oregano, curry i papryką. Oprószyć mąką ziemniaczaną i wymieszać.
- Na większej patelni lub w garnku rozgrzać olej i smażyć na nim indyka, aż mięso zacznie się rumienić.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dynię, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Często mieszać.
- Wlać bulion warzywny i dodać posiekane grzyby oraz goździki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut.
- Delikatnie wlać śmietankę i wymieszać. Chwilę podgrzewać.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
- Podawać na obiad z chlebem, kluskami śląskimi lub kaszą.