Gołąbki na obiad? Tak, ale tylko faszerowane tym nieoczywistym składnikiem

gołąbki z białą kiełbasą
Autor: Shutterstock Oto nowy przepis na gołąbki z pysznym farszem z białej kiełbasy.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Chociaż przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, potrawa często gości na naszych stołach. Dla odmiany warto spróbować czegoś nowego. W tym przepisie pyszne domowe gołąbki nie są wypełnione ryżem i mięsem mielonym. W ich środku znajduje się farsz z popularnej kiełbasy. Zobaczcie, jak zrobić niesamowite gołąbki z białą kiełbasą i zaskoczcie rodzinę tym oryginalnym daniem obiadowym.

Gołąbki z białą kiełbasą – składniki

Pyszne domowe gołąbki przyrządza się ze składników, które bez trudny można kupić w jednym większym sklepie spożywczym lub na bazarze, a ich cena nie jest wysoka. Lista potrzebnych produktów jest dość krótka. Aż trudno uwierzyć, że to pyszne danie robi się z tak małej liczby składników.

Co jest więc potrzebne do ugotowania dużego garnka pysznych domowych gołąbków? Lista składników została podzielona na dwie części. Główne składniki to kapusta włoska oraz bulion warzywny, w którym się ją gotuje. Druga część listy obejmuje produkty do pysznego i aromatycznego farszu:

Jak zrobić gołąbki z białą kiełbasą?

Przepis na pyszne gołąbki wypełnione aromatycznym farszem z białej kiełbasy nie jest skomplikowany. Na przygotowanie dania warto mieć nieco więcej czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane. Przygotowanie smakowitych domowych gołąbków z kapusty włoskiej jest podzielone na kilka łatwych etapów.

  • 1. etap – ugotowanie kapusty i rozdzielenie jej na pojedyncze liście
  • 2. etap – przygotowanie farszu z białej kiełbasy
  • 3. etap – uformowanie gołąbków
  • 4. etap – ugotowanie gołąbków z białą kiełbasą w bulionie warzywnym

Jak podawać gołąbki z białą kiełbasą?

Wyjątkowe gołąbki wzbogacone oryginalnym farszem z białej kiełbasy to pomysł na pyszny rodzinny obiad. Potrawa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Świetnie smakuje w chłodne dni, ale można przygotowywać ją bez względu na pogodę.

Pyszne domowe gołąbki z białą kiełbasą warto podać w towarzystwie sosów. Tradycyjnym dodatkiem do gołąbków jest sos pomidorowy. Równie dobre będą z sosem grzybowym. Smak dania podkręci i zaostrzy sos chrzanowy. Do gołąbków, w środku których kryje się doskonały farsz z białej kiełbasy, można przygotować także domowe surówki z kapusty lub marchewki.

SKŁADNIKI

  • 2 główki kapusty włoskiej
  • 2 litry bulionu warzywnego

  • Farsz:
  • 2 kg surowej białej kiełbasy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę obrać z wierzchnich brzydkich liści i usunąć głąb. Włożyć na 10 minut do garnka z osoloną wrzącą wodą, tak aby znajdowała się pod jej powierzchnią. Co kilka minut obrócić główkę.
  • Kapustę ostrożnie wyjąć z garnka, przełożyć na deskę i rozdzielić na poszczególne liście.
  • Białą kiełbasę parzyć we wrzątku, a następnie odstawić do ostygnięcia. Zdjąć osłonkę, przełożyć do miski i rozdrobić za pomocą widelca.
  • Wbić jajka i dodać chrzan. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  • Na każdy liść nakładać porcje farszu z białek kiełbasy i zwijać jak gołąbki.
  • Na dnie dużego garnka ułożyć kilka niewykorzystanych liści kapusty. Ułożyć na nich gołąbki i wlać bulion warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 45 minut.
  • Podawać z ulubionym sosem i chrupiącą surówką.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej