Gołąbki na obiad? Tak, ale tylko faszerowane tym nieoczywistym składnikiem
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Chociaż przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, potrawa często gości na naszych stołach. Dla odmiany warto spróbować czegoś nowego. W tym przepisie pyszne domowe gołąbki nie są wypełnione ryżem i mięsem mielonym. W ich środku znajduje się farsz z popularnej kiełbasy. Zobaczcie, jak zrobić niesamowite gołąbki z białą kiełbasą i zaskoczcie rodzinę tym oryginalnym daniem obiadowym.
Gołąbki z białą kiełbasą – składniki
Pyszne domowe gołąbki przyrządza się ze składników, które bez trudny można kupić w jednym większym sklepie spożywczym lub na bazarze, a ich cena nie jest wysoka. Lista potrzebnych produktów jest dość krótka. Aż trudno uwierzyć, że to pyszne danie robi się z tak małej liczby składników.
Co jest więc potrzebne do ugotowania dużego garnka pysznych domowych gołąbków? Lista składników została podzielona na dwie części. Główne składniki to kapusta włoska oraz bulion warzywny, w którym się ją gotuje. Druga część listy obejmuje produkty do pysznego i aromatycznego farszu:
- surowa biała kiełbasa
- jajka
- chrzan
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz i majeranek
Jak zrobić gołąbki z białą kiełbasą?
Przepis na pyszne gołąbki wypełnione aromatycznym farszem z białej kiełbasy nie jest skomplikowany. Na przygotowanie dania warto mieć nieco więcej czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane. Przygotowanie smakowitych domowych gołąbków z kapusty włoskiej jest podzielone na kilka łatwych etapów.
- 1. etap – ugotowanie kapusty i rozdzielenie jej na pojedyncze liście
- 2. etap – przygotowanie farszu z białej kiełbasy
- 3. etap – uformowanie gołąbków
- 4. etap – ugotowanie gołąbków z białą kiełbasą w bulionie warzywnym
Jak podawać gołąbki z białą kiełbasą?
Wyjątkowe gołąbki wzbogacone oryginalnym farszem z białej kiełbasy to pomysł na pyszny rodzinny obiad. Potrawa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Świetnie smakuje w chłodne dni, ale można przygotowywać ją bez względu na pogodę.
Pyszne domowe gołąbki z białą kiełbasą warto podać w towarzystwie sosów. Tradycyjnym dodatkiem do gołąbków jest sos pomidorowy. Równie dobre będą z sosem grzybowym. Smak dania podkręci i zaostrzy sos chrzanowy. Do gołąbków, w środku których kryje się doskonały farsz z białej kiełbasy, można przygotować także domowe surówki z kapusty lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 2 główki kapusty włoskiej
- 2 litry bulionu warzywnego
Farsz:- 2 kg surowej białej kiełbasy
- 2 jajka
- 4 łyżki chrzanu
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę obrać z wierzchnich brzydkich liści i usunąć głąb. Włożyć na 10 minut do garnka z osoloną wrzącą wodą, tak aby znajdowała się pod jej powierzchnią. Co kilka minut obrócić główkę.
- Kapustę ostrożnie wyjąć z garnka, przełożyć na deskę i rozdzielić na poszczególne liście.
- Białą kiełbasę parzyć we wrzątku, a następnie odstawić do ostygnięcia. Zdjąć osłonkę, przełożyć do miski i rozdrobić za pomocą widelca.
- Wbić jajka i dodać chrzan. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Na każdy liść nakładać porcje farszu z białek kiełbasy i zwijać jak gołąbki.
- Na dnie dużego garnka ułożyć kilka niewykorzystanych liści kapusty. Ułożyć na nich gołąbki i wlać bulion warzywny. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 45 minut.
- Podawać z ulubionym sosem i chrupiącą surówką.