Gołąbki - 11 przepisów na gołąbki z mięsem i nie tylko!
Gołąbki to klasyka polskiej domowej kuchni. Mięso mielone zawinięte w liście kapusty to najbardziej znana wersja gołąbków. Ale są też regionalne wersje bezmięsne, a także wersje narodowe popularnej potrawy. Jeśli wielbisz gołąbki, to ten artykuł jest dla ciebie!
Gołąbki wydają nam się prostym popularnym daniem z liści kapusty nadzianym mielonym mięsem. Ale to danie ma wiele wersji i jest znane nie tylko w Polsce. Swoje gołąbki mają mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, Ormianie, Białorusini i Ukraińcy. Także w Polsce znajdziemy wiele wariantów tej potrawy - wersje mięsne oraz bezmięsne, tańsze i droższe, duszone i zapiekane, w sosie pomidorowym i nie tylko. Poznajcie 11 przepisów na gołąbki w różnych wersjach!