Gnocchi z gulaszem. Pyszny smak zawdzięcza jednemu składnikowi
Gnocchi z gulaszem to pyszna i aromatyczna potrawa, która doskonale nasyci. Mięsny gulasz świetnie komponuje się z miękkimi włoskimi kluseczkami, tworząc pyszny obiad dla całej rodziny. Swój oryginalny smak zawdzięcza dodatkowi czerwonego wytrawnego wina. Przepis na gnocchi z gulaszem warto więc od razu zapisać, ponieważ nie raz będziecie do niego wracać.
Jak zrobić pyszne i sycące gnocchi z gulaszem?
Mięso wieprzowe należy podsmażyć w dużym garnku, a następnie przełożyć je do miseczki. W tym samym garnku smaży się cebulę z czosnkiem, dodaje podsmażoną wieprzowinę, wlewa wino i bulion drobiowy oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gulasz dusi się pod przykryciem około 45 minut. Pod koniec smak zaostrza się musztardą i dodaje suszone pomidory oraz wcześniej ugotowane gnocchi.
Przepis na włoskie gnocchi z aromatycznym gulaszem
- Jeżeli szukacie prostego i dość szybkiego przepisu na obiad, włoskie kluseczki podane z sycącym gulaszem będą strzałem w dziesiątkę.
- Czas przygotowania posiłku wynosi nieco ponad godzinę.
- Składniki, które są potrzebne do zrobienia potrawy, można bez problemu kupić w wielu sklepach przez cały rok.
- Gulasz gotuje się na bazie bulionu drobiowego, ale sprawdzi się też wywar warzywny.
- Swój oryginalny smak danie zawdzięcza dodatkowi czerwonego wina. Najlepsze będzie wytrawne, które doskonale podkreśli smak mięsa.
- Smak dania zaostrza dodatek musztardy. Wybierzcie musztardę sarepską lub Dijon. Danie świetnie smakuje z musztardą francuską z całymi ziarnami gorczycy.
- Gulasz przyrządza się z łopatki wieprzowej. Można ją zastąpić mięsem drobiowym. Pysznie będzie smakował gulasz z mięsa mielonego.
- Włoskie kluseczki są do kupienia w sklepach. Jeżeli macie więcej czasu, gnocchi zróbcie samodzielnie w domu.
Kiedy podawać gnocchi z gulaszem na czerwonym winie?
Przepis na to pyszne i sycące danie sprawdzi się przez cały rok. Robi się je łatwo, składniki są łatwo dostępne, a czas przygotowania nie jest długi. Sycący gulasz z kluseczkami to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Danie świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu, więc od razu można ugotować je w większej ilości. To dobry pomysł na jedzenie do pracy. Po odgrzaniu w mikrofalówce będzie smakować wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 500 g włoskich gnocchi
- 500 g łopatki wieprzowej
- 400 ml bulionu drobiowego
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 3 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka tymianku
- 3 ziarna ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
- starty parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieprzowinę pokroić w kostkę. W większym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim mięso, aż całkowicie zmieni kolor. Często mieszać. Przełożyć do miski.
- W tym samym garnku smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę. Dodać podsmażone mięso i wlać wino. Wymieszać i gotować około 5 minut.
- Wlać bulion i dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 45 minut. Pod koniec dodać musztardę i pokrojone w kostkę suszone pomidory.
- Gnocchi ugotować według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do garnka z gulaszem i wymieszać.
- Podawać na gorąco posypane startym parmezanem.