Fasolka szparagowa w towarzystwie wieprzowiny to obiad idealny. Gotowy w niecałe 15 minut

Fasolka szparagowa w towarzystwie wieprzowiny to obiad idealny. Gotowy w niecałe 15 minut
Autor: Shutterstock.com Fasolka szparagowa w towarzystwie wieprzowiny to obiad idealny. Gotowy w niecałe 15 minut
łatwy
15 min
4

Szybki i pyszny obiad nie musi być nudny. Ten przepis na szybką wieprzowinę smażoną z zieloną fasolką jest tego idealnym przykładem. To danie jest pełne smaku, a przygotujemy je w nico ponad 10 minut.

Obiad w 15 minut. Szybko i smacznie

Smażona wieprzowina z fasolką szparagową to świetny sposób na proste i szybkie danie, które zaskoczy nas głębią swojego smaku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy kilka składników, by przygotować naprawdę niesamowite danie. Najlepiej podawać je z ryżem, dzięki czemu będziemy syci przez długi czas.

Dodanie ryżu również pomaga zbalansować nieco to danie. Wieprzowina bowiem wchłonie niemal cały sos, przez co ma ona dość intensywny smak i dla niektórych może być po prostu za słona. Dodanie ryżu sprawi, że będzie ona bardziej zbalansowana.

O tym powinniśmy pamiętać. Trzeba być ostrożnym

Niestety, jak wiadomo fasolka szparagowa jest warzywem sezonowym, co oznacza, że nie będziemy mieli do niej dostępu przez cały rok. Na szczęście to nic straconego. Możemy bowiem użyć mrożonej fasolki. Wystarczy ją rozmrozić i odcedzić nadmiar wody.

Co ważne, fasolkę będziemy podsmażać na bardzo gorącej patelni, więc najlepiej sprawdzi się żeliwna. Trzeba być jednak bardzo ostrożnym, ponieważ temperatura będzie ekstremalnie wysoka. 

SKŁADNIKI

  • Danie główne:
  • 300 g fasoli szparagowej
  • 220 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnki
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2,5 łyżeczki oleju roślinnego
  • Sos:
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 
  • 1/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki Sriracha lub innego ostrego sosu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki do sosu mieszamy w miseczce.
  • Fasolkę szparagową kroimy na kawałki.
  • Na patelni bardzo mocno rozgrzewamy olej.
  • Wrzucamy fasolkę i zostawiamy na minutę.
  • Mieszamy i zostawiamy na 30 sekund.
  • Poprzedni krok powtarzamy, aż fasolka będzie lekko zwęglona.
  • Przekładamy do miseczki.
  • Zmniejszamy ogień i dodajemy olej.
  • Wrzucamy posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir.
  • Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli.
  • Dodajemy wieprzowinę, rozdrabniając podczas smażenia.
  • Kiedy wieprzowina będzie usmażona, dodajemy sos.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy fasolkę i chwilę podsmażamy.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej