Oryginalna wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem: szybkie danie z orientalnym twistem

Oryginalna wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem: szybkie danie z orientalnym twistem
Autor: Shutterstock Kawałki wieprzowego mięsa dobrze smakują w towarzystwie fasoli szparagowej i ananasa
łatwy
30 min
4

Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem to efektowne i pyszne danie za nieduże pieniądze. Można do niego dodać fasolkę świeżą lub mrożoną, a także ananasa - również świeżego lub z puszki. Danie można więc przygotować w każdej porze roku, bo jego składniki są łatwo dostępne. Smak wieprzowiny podkręcony  orientalnymi przyprawami oraz orzeźwiającym ananasem staje się o wiele bardziej atrakcyjny.

SKŁADNIKI

  • 400 g wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab)
  • 4 plastry świeżego ananasa lub puszka ananasa w lekkim syropie
  • 300 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki soku ananasowego lub syropu z puszki
  • 1/3 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru, tak by była al dente.
  • Mięso pokroić niewielką kostkę. Mąkę wymieszać z chilli, solą i pieprzem. Oprószyć mięso i wymieszać dokładnie.
  • Rozgrzać na patelni olej. Obsmażyć mięso na dużym ogniu, ciągle mieszając przez 3 minuty. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
  • Wrzucić na patelnie pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać posiekany czosnek, sos sojowy, odcedzoną fasolkę. Podgrzewać na średnim ogniu przez 3 minuty.
  • Dodać mięso, podlać całość sokiem ananasowym i w razie potrzeby doprawić chilli, solą i pieprzem. Podgrzewać 2 minuty. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej