Oryginalna wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem: szybkie danie z orientalnym twistem
2022-12-30
łatwy
30 min
4
Wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem to efektowne i pyszne danie za nieduże pieniądze. Można do niego dodać fasolkę świeżą lub mrożoną, a także ananasa - również świeżego lub z puszki. Danie można więc przygotować w każdej porze roku, bo jego składniki są łatwo dostępne. Smak wieprzowiny podkręcony orientalnymi przyprawami oraz orzeźwiającym ananasem staje się o wiele bardziej atrakcyjny.
SKŁADNIKI
- 400 g wieprzowiny (karkówka, łopatka, schab)
- 4 plastry świeżego ananasa lub puszka ananasa w lekkim syropie
- 300 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki soku ananasowego lub syropu z puszki
- 1/3 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru, tak by była al dente.
- Mięso pokroić niewielką kostkę. Mąkę wymieszać z chilli, solą i pieprzem. Oprószyć mięso i wymieszać dokładnie.
- Rozgrzać na patelni olej. Obsmażyć mięso na dużym ogniu, ciągle mieszając przez 3 minuty. Przełożyć łyżką cedzakową na talerz.
- Wrzucić na patelnie pokrojonego na kawałki ananasa. Dodać posiekany czosnek, sos sojowy, odcedzoną fasolkę. Podgrzewać na średnim ogniu przez 3 minuty.
- Dodać mięso, podlać całość sokiem ananasowym i w razie potrzeby doprawić chilli, solą i pieprzem. Podgrzewać 2 minuty. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne