Fasolka po węgiersku. Przepis na obiad, który podbije niejedno podniebienie

fasolka po węgiersku
Autor: Shutterstock Fasolka po węgiersku to pełen smaku i aromatu obiad dla całej rodziny.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Pyszna i aromatyczna fasolka po węgiersku to propozycja na sycący obiad dla całej rodziny. Danie ma nie tylko świetny smak, ale i jest bardzo sycące i rozgrzewające. Potrawa sprawdzi się więc w chłodniejsze dni. Przygotowanie fasolki po węgiersku jest bardzo łatwe. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy i szybki przepis na fasolkę po węgiersku.

Fasolka po węgiersku – składniki

Fasolka po węgiersku jest pełna smakowitych składników. Chociaż lista składników może wydać się długa, połowa to przyprawy, które odpowiadają za pyszny smak i obłędny aromat. Wszystkie potrzebne do jej przygotowania produkty można bez problemu kupić w jednym sklepie.

Do przyrządzenia pysznej domowej fasolki po węgiersku potrzebne są takie składniki jak:

  • fasola Jaś
  • boczek
  • warzywa – czerwona i zielona papryka, cebula, marchewka, papryczka chili, czosnek
  • przyprawy – czosnek granulowany, bazylia, oregano, gorczyca, liście laurowe, czarnuszka, sól, pieprz, cukier
  • węgierska pasta paprykowa
  • koncentrat pomidorowy
  • olej

Jak zrobić fasolkę po węgiersku?

Przepis na wyśmienitą fasolkę w węgierskim stylu nie jest skomplikowany. Danie przyrządza się w jednym garnku, więc i sprzątania jest o wiele mniej. Fasolkę po węgiersku robi się w miarę szybko. Taki pyszny obiad można zrobić nawet w trakcie zabieganego tygodnia. Warto jednak pamiętać, aby dzień wcześniej wieczorem zalać fasolę Jaś wodą i odstawić na noc.

Jak więc zrobić garnek obłędnej fasolki po węgiersku? Przepis na to smakowite danie na obiad dla całej rodziny został podzielony na poszczególne kroki. To znacznie ułatwia gotowanie.

  • 1. krok – namoczenie fasoli Jaś i ugotowanie jej następnego dnia
  • 2. krok – podsmażenie cebuli i boczku, a następnie dodanie pokrojonych warzyw
  • 3. krok – dodanie koncentratu pomidorowego i pasty paprykowej oraz doprawienie potrawy
  • 4. krok – gotowanie przez 15 minut

Jak podawać fasolkę po węgiersku?

To pyszne danie jest połączeniem węgierskiego gulaszu i tradycyjnej fasolki po bretońsku. Potrawa smakuje świetnie, jest sycąca i rozgrzewająca. To doskonały pomysł na obiad w chłodne dni.

Fasolka po węgiersku pysznie smakuje sama, ale można podać do niej dodatki, które sprawią, że obiad będzie jeszcze bardziej sycący. Uniwersalnym dodatkiem jest pieczywo. Jeżeli macie więcej czasu, możecie samodzielnie upiec pyszny domowy chleb i podać go do fasolki po węgiersku. Potrawa świetnie smakuje także z gotowanymi ziemniakami. Sprawdzi się też drobna kasza.

SKŁADNIKI

  • 250 g surowego boczku
  • 250 g suchej fasoli Jaś
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 papryczki chilli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki białej gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • szczypta czarnuszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić i opłukać. Przełożyć do garnka, zalać wodą z odrobiną soli i ugotować do miękkości.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojony w kostkę boczek, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i posiekaną papryczkę chili. Dodać pokrojone w kostkę obie papryki. Wymieszać i smażyć, aż warzywa nieco zmiękną.
  • Dodać posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy i pastę paprykową oraz liście laurowe. Wymieszać i zagotować.
  • Zmniejszyć ogień i dodać fasolę. Doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano, cukrem i czarnuszką. Wymieszać i gotować pod przykryciem 15 minut.
  • Podawać na ciepło z chlebem lub ziemniakami.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Szulc-Górska
więcej