Fasolka po bretońsku na zimę - pyszny obiad wprost ze słoika na awaryjne sytuacje

2022-09-21
Fasolka po bretońsku na zimę - domowe przetwory
Autor: Shutterstock Fasolka po bretońsku na zimę - domowe przetwory
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Fasolka po bretońsku na zimę do słoików przyda się w awaryjnej sytuacji, gdy nie mamy czasu gotować, a chcemy mieć prawdziwy domowy posiłek. Zapasteryzowana wg tego przepisu fasolka smakuje świetnie, a przechowywana w chłodnym i ciemnym miejscu na długo zachowuje swoje walory smakowe i odżywcze. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę wypłukać i namoczyć przez 10 godzin. Zagotować, wylać wodę, zalać nową i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić.
  • Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokrojoną w kostkę również podsmażyć.
  • Do garnka z fasolą włożyć boczek i kiełbasę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zagotować, gorącą potrawą napełnić słoiki, zakręcić.
  • Pasteryzować 40 minut, pasteryzację powtórzyć następnego dnia - przez 30 min.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?

Galeria: Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę