Fasolka po bretońsku na zimę - pyszny obiad wprost ze słoika na awaryjne sytuacje
2022-09-21
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Fasolka po bretońsku na zimę do słoików przyda się w awaryjnej sytuacji, gdy nie mamy czasu gotować, a chcemy mieć prawdziwy domowy posiłek. Zapasteryzowana wg tego przepisu fasolka smakuje świetnie, a przechowywana w chłodnym i ciemnym miejscu na długo zachowuje swoje walory smakowe i odżywcze.
SKŁADNIKI
- 1 kg fasoli jaś
- 40 dag kiełbasy
- 20 dag boczku
- 3 cebule
- 2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę wypłukać i namoczyć przez 10 godzin. Zagotować, wylać wodę, zalać nową i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokrojoną w kostkę również podsmażyć.
- Do garnka z fasolą włożyć boczek i kiełbasę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Zagotować, gorącą potrawą napełnić słoiki, zakręcić.
- Pasteryzować 40 minut, pasteryzację powtórzyć następnego dnia - przez 30 min.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?