Fajitas z kurczakiem. Kulinarny majstersztyk z serca kuchni Tex-Mex

Fajitas z kurczakiem. Kulinarny majstersztyk z serca kuchni Tex-Mex
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

W świecie kulinariów istnieją dania, które potrafią uwodzić samym zapachem. Jednym z nich, bez wątpienia, jest fajitas. Jej charakterystyczny, aromatyczny bukiet rozchodzi się po kuchni, tworząc atmosferę meksykańskiej fiesty. Ta propozycja z kuchni Tex-Mex jest nie tylko smakowita, ale też banalnie prosta w przygotowaniu. Czy jesteś gotowy na kulinarną podróż prosto do serca Teksasu i Meksyku?

Fajitas to danie, które ceni się za prostotę i wyrazistość smaku. Wystarczy jedna patelnia z wysokim brzegiem, by w kilka chwil skomponować prawdziwy tex-mexowy hit. Głównym składnikiem są dobrze doprawione paski mięsa kurczaka, które w połączeniu z lekko przypaloną papryką i cebulą tworzą kompozycję smaków, którą trudno opisać, a jeszcze trudniej się jej oprzeć.

Fajitas - kuchnia Tex Mex

Choć fajitas można podawać na różne sposoby, tradycyjna tortilla jest jej najlepszym towarzyszem. Wystarczy zawinąć w nią mięso z warzywami, dodać odrobinę sosu guacamole czy salsy, i gotowe! Dla tych, którzy szukają alternatyw, pieczone frytki będą doskonałym wyborem.

Zachęcamy do odkrycia fajitas w domowym zaciszu. To danie, które nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale też daje satysfakcję z gotowania. Oto przepis, który z pewnością przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni Tex-Mex, ale wszystkim, którzy cenią sobie smaczne, szybkie i efektowne potrawy.

Polecamy również:

Tortille z kaszą kuskus - przepis na tortille z arabską sałatką tabuleh

Quesadillas z fasolą, czyli tortilla z pysznym nadzieniem. Łatwy przepis w meksykańskim stylu

Tortilla hiszpańska: przepis na tortilla española

SKŁADNIKI

  • 170g brązowego ryżu basmati
  • 3 udka z kurczaka, bez skóry i kości, pokrojone w kawałki odpowiednie do jedzenia
  • duża ilość lekkiej oliwy z oliwek
  • 1 duża brązowa cebula, grubo posiekana
  • 1 czerwona papryka, bez nasion i grubo posiekana
  • ½ pomarańczowej papryki, bez nasion i grubo posiekana
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • ¾ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sok z 1 limonki
  • mała garść świeżej kolendry, posiekanej
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • placki tortilla

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotuj ryż w garnku z wrzącą wodą, aż będzie miękki. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  • W międzyczasie dobrze przypraw kurczaka solą i pieprzem.
  • Rozgrzej oliwę w dużym woku lub głębokiej patelni na średnim-ognisku. Smaż kurczaka, aż zbrązowieje i będzie dobrze ugotowany. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym i odstaw na bok.
  • Dodaj do patelni cebulę i papryki, przypraw solą i smaż, aż warzywa będą miękkie i zaczną się rumienić.
  • Dodaj przyprawy i oregano i smaż przez 1 minutę. Dodaj ryż, wróć z kurczakiem na patelnię i smaż, aż wszystko będzie dobrze rozgrzane.
  • Wymieszaj z sokiem z limonki i świeżą kolendrą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej