Tortilla hiszpańska: przepis na tortilla española

Tortilla hiszpańska: przepis na tortilla española
Autor: Shutterstock.com Tortilla hiszpańska to omlet ze smażonymi ziemniakami
łatwy
30 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Hiszpańska tortilla, znana jako tortilla de patatas, to klasyczny omlet z dodatkiem smażonych ziemniaków – jedno z najprostszych i najbardziej znanych dań kuchni chłopskiej. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, sprawdza się idealnie jako przekąska. Koniecznie wypróbuj ten przepis jeszcze dzisiaj!

Tortilla de patatas lub tortilla española to nic innego jak szybki i łatwy omlet ziemniaczany, który jest jednym z tradycyjnych tapas w Hiszpanii i jednocześnie jednym z narodowych dań obok paelli i gazpacho. Tortilla podawana jest nie tylko jako tapas, ale także na lunch i kolację. Tortilla de patatas jest spożywana w Hiszpanii na ciepło, ale także na zimno. Oprócz klasycznej tradycyjnej tortilli de patatas, która zawiera tylko jajka i ziemniaki, istnieje wiele innych odmian tortilli. Mile widziana jest również cebula, warzywa, ryby lub mięso. Z kolei tak zwana tortilla francesa przygotowywana jest całkowicie bez ziemniaków. W Katalonii w tortilli jest też dużo czosnku.

Jak przyrządzić klasyczną TORTILLA DE PATATAS?

Tradycyjnie plasterki ziemniaków i cebulę najpierw smaży się i gotuje na oliwie z oliwek, a następnie miesza się z jajkami. Następnie całość powoli gotuje się na patelni w niskiej temperaturze, aż jajka się zestalą, a tortilla española będzie złocisto-brązowa z obu stron. Do podania tortilla jest wyrabiana jak ciasto, krojona na kawałki i podawana na ciepło lub na zimno.

Historia TORTILLA DE ESPAÑOLA

Już w XVII wieku mnisi kartuzi udokumentowali przepis, który nazwali tortilla de cartuja. Jednak w tym czasie ta tortilla była jeszcze robiona ze śmietaną. Według legendy, tortilla de patatas została wymyślona przez wieśniaczkę w Nawarrze w XIX wieku podczas wojen karolińskich. Kobieta miała przygotować posiłek dla generała pułku, który stacjonował na jej farmie. Ale oprócz ziemniaków, cebuli i jajek nie miała nic w zapasie. Z konieczności przygotowała dla generała pierwszą tortillę de patatas. Tortilla de patatas została wspomniana na piśmie po raz pierwszy w 1817 r. w anonimowym liście do hiszpańskiego parlamentu, w którym doniesiono o złych warunkach życia rolników z prowincji Nawarra. 

Zobacz, krok po kroku, jak zrobić TORTILLA DE ESPAÑOLA:

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. 
  • Następnie rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dużej patelni i usmaż cebulę na średnim ogniu. 
  • Następnie dodaj ziemniaki i smaż około 20 minut w średniej temperaturze. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj, aby ziemniaki ugotowały się równomiernie. Jeśli zależy ci na czasie, to możesz użyć gotowanych lub pieczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. 
  • Jajka ubić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, a następnie ostrożnie wylać na masę ziemniaczaną i cebulową.
  • Smaż tortillę pod przykryciem na średnim ogniu przez 5-8 minut. Gdy jajka się zetną, połóż talerz na patelni i odwróć całość. 
  • Następnie postaw patelnię z powrotem na kuchence, zsuń z talerza tortilla de patatas z powrotem na patelnię i kontynuuj smażenie omletu, aż spód będzie ładny i złocistobrązowy. 
  • Wyłóż tortillę na talerz lub półmisek i natychmiast podawaj na ciepło lub na zimno. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej