Tortilla hiszpańska: przepis na tortilla española

Tortilla hiszpańska: przepis na tortilla española
Autor: Shutterstock.com Tortilla hiszpańska to omlet ze smażonymi ziemniakami
łatwy
30 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Tortilla hiszpańska, czyli słynna tortilla de patatas, to po prostu omlet ze smażonymi ziemniakami. Najłatwiejsza potrawa kuchni chłopskiej. Przepyszna na gorąco, jeszcze lepsza na zimno, jako przekąska. Wypróbuj koniecznie jeszcze dzisiaj! 

Tortilla de patatas lub tortilla española to nic innego jak szybki i łatwy omlet ziemniaczany, który jest jednym z tradycyjnych tapas w Hiszpanii i jednocześnie jednym z narodowych dań obok paelli i gazpacho. Tortilla podawana jest nie tylko jako tapas, ale także na lunch i kolację. Tortilla de patatas jest spożywana w Hiszpanii na ciepło, ale także na zimno. Oprócz klasycznej tradycyjnej tortilli de patatas, która zawiera tylko jajka i ziemniaki, istnieje wiele innych odmian tortilli. Mile widziana jest również cebula, warzywa, ryby lub mięso. Z kolei tak zwana tortilla francesa przygotowywana jest całkowicie bez ziemniaków. W Katalonii w tortilli jest też dużo czosnku.

Jak przyrządzić klasyczną TORTILLA DE PATATAS?

Tradycyjnie plasterki ziemniaków i cebulę najpierw smaży się i gotuje na oliwie z oliwek, a następnie miesza się z jajkami. Następnie całość powoli gotuje się na patelni w niskiej temperaturze, aż jajka się zestalą, a tortilla española będzie złocisto-brązowa z obu stron. Do podania tortilla jest wyrabiana jak ciasto, krojona na kawałki i podawana na ciepło lub na zimno.

Historia TORTILLA DE ESPAÑOLA

Już w XVII wieku mnisi kartuzi udokumentowali przepis, który nazwali tortilla de cartuja. Jednak w tym czasie ta tortilla była jeszcze robiona ze śmietaną. Według legendy, tortilla de patatas została wymyślona przez wieśniaczkę w Nawarrze w XIX wieku podczas wojen karolińskich. Kobieta miała przygotować posiłek dla generała pułku, który stacjonował na jej farmie. Ale oprócz ziemniaków, cebuli i jajek nie miała nic w zapasie. Z konieczności przygotowała dla generała pierwszą tortillę de patatas. Tortilla de patatas została wspomniana na piśmie po raz pierwszy w 1817 r. w anonimowym liście do hiszpańskiego parlamentu, w którym doniesiono o złych warunkach życia rolników z prowincji Nawarra. 

Zobacz, krok po kroku, jak zrobić TORTILLA DE ESPAÑOLA:

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. 
  • Następnie rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dużej patelni i usmaż cebulę na średnim ogniu. 
  • Następnie dodaj ziemniaki i smaż około 20 minut w średniej temperaturze. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj, aby ziemniaki ugotowały się równomiernie. Jeśli zależy ci na czasie, to możesz użyć gotowanych lub pieczonych ziemniaków z poprzedniego dnia. 
  • Jajka ubić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, a następnie ostrożnie wylać na masę ziemniaczaną i cebulową.
  • Smaż tortillę pod przykryciem na średnim ogniu przez 5-8 minut. Gdy jajka się zetną, połóż talerz na patelni i odwróć całość. 
  • Następnie postaw patelnię z powrotem na kuchence, zsuń z talerza tortilla de patatas z powrotem na patelnię i kontynuuj smażenie omletu, aż spód będzie ładny i złocistobrązowy. 
  • Wyłóż tortillę na talerz lub półmisek i natychmiast podawaj na ciepło lub na zimno. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej