Tortilla hiszpańska: przepis na tortilla española
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Hiszpańska tortilla, znana jako tortilla de patatas, to klasyczny omlet z dodatkiem smażonych ziemniaków – jedno z najprostszych i najbardziej znanych dań kuchni chłopskiej. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno, sprawdza się idealnie jako przekąska. Koniecznie wypróbuj ten przepis jeszcze dzisiaj!
Tortilla de patatas lub tortilla española to nic innego jak szybki i łatwy omlet ziemniaczany, który jest jednym z tradycyjnych tapas w Hiszpanii i jednocześnie jednym z narodowych dań obok paelli i gazpacho. Tortilla podawana jest nie tylko jako tapas, ale także na lunch i kolację. Tortilla de patatas jest spożywana w Hiszpanii na ciepło, ale także na zimno. Oprócz klasycznej tradycyjnej tortilli de patatas, która zawiera tylko jajka i ziemniaki, istnieje wiele innych odmian tortilli. Mile widziana jest również cebula, warzywa, ryby lub mięso. Z kolei tak zwana tortilla francesa przygotowywana jest całkowicie bez ziemniaków. W Katalonii w tortilli jest też dużo czosnku.
Jak przyrządzić klasyczną TORTILLA DE PATATAS?
Tradycyjnie plasterki ziemniaków i cebulę najpierw smaży się i gotuje na oliwie z oliwek, a następnie miesza się z jajkami. Następnie całość powoli gotuje się na patelni w niskiej temperaturze, aż jajka się zestalą, a tortilla española będzie złocisto-brązowa z obu stron. Do podania tortilla jest wyrabiana jak ciasto, krojona na kawałki i podawana na ciepło lub na zimno.
Historia TORTILLA DE ESPAÑOLA
Już w XVII wieku mnisi kartuzi udokumentowali przepis, który nazwali tortilla de cartuja. Jednak w tym czasie ta tortilla była jeszcze robiona ze śmietaną. Według legendy, tortilla de patatas została wymyślona przez wieśniaczkę w Nawarrze w XIX wieku podczas wojen karolińskich. Kobieta miała przygotować posiłek dla generała pułku, który stacjonował na jej farmie. Ale oprócz ziemniaków, cebuli i jajek nie miała nic w zapasie. Z konieczności przygotowała dla generała pierwszą tortillę de patatas. Tortilla de patatas została wspomniana na piśmie po raz pierwszy w 1817 r. w anonimowym liście do hiszpańskiego parlamentu, w którym doniesiono o złych warunkach życia rolników z prowincji Nawarra.
Zobacz, krok po kroku, jak zrobić TORTILLA DE ESPAÑOLA:
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Następnie rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dużej patelni i usmaż cebulę na średnim ogniu.
- Następnie dodaj ziemniaki i smaż około 20 minut w średniej temperaturze. Od czasu do czasu delikatnie mieszaj, aby ziemniaki ugotowały się równomiernie. Jeśli zależy ci na czasie, to możesz użyć gotowanych lub pieczonych ziemniaków z poprzedniego dnia.
- Jajka ubić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, a następnie ostrożnie wylać na masę ziemniaczaną i cebulową.
- Smaż tortillę pod przykryciem na średnim ogniu przez 5-8 minut. Gdy jajka się zetną, połóż talerz na patelni i odwróć całość.
- Następnie postaw patelnię z powrotem na kuchence, zsuń z talerza tortilla de patatas z powrotem na patelnię i kontynuuj smażenie omletu, aż spód będzie ładny i złocistobrązowy.
- Wyłóż tortillę na talerz lub półmisek i natychmiast podawaj na ciepło lub na zimno.