Duszone udka kurczaka w 15 minut? Z tym sprawdzonym przepisem zawsze się udają
Dieta bezglutenowa
Soczyste udka kurczaka to propozycja na pyszny domowy obiad. Mięso jest miękkie, idealnie doprawione i sprawdzi się zawsze. Sekretem smaku tego dania obiadowego jest dodatek owoców, które idealnie komponują się z mięsem i przyprawami. Danie podkręcają słodkie morele. Przepis na pyszne i aromatyczne udka kurczaka duszone z morelami nie jest trudny. Zobaczcie, jak je zrobić i zaskoczcie bliskich oryginalnym posiłkiem.
Duszone udka kurczaka – składniki
Duszone udka kurczaka z morelami to pyszne danie na obiad, które podbije niejedno podniebienie. Do jego przygotowania wykorzystuje się składniki, które można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Udka kurczaka najlepiej smakują z duszonymi świeżymi morelami. Poza sezonem można wykorzystać suszone owoce, ale należy je wcześniej namoczyć w wodzie, aby zmiękły.
Z czego więc zrobić soczyste udka kurczaka duszone z morelami? Na liście składników znalazło się kilka produktów, które są niezbędne, aby przyrządzić taki oryginalny obiad dla całej rodziny.
- udka kurczaka
- morele
- wytrawne białe wino
- cebula
- miód
- świeża kolendra
- oliwa z oliwek
- migdały
- przyprawy - sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kmin rzymski, koper włoski
Jak zrobić udka kurczaka duszone z morelami?
Przepis na tę oryginalną potrawę z udkami kurczaka i morelami w rolach głównych nie jest skomplikowany. Aby cieszyć się smakiem soczystych udek i słodkich moreli, na przygotowanie wystarczy nie więcej niż kwadrans. To szybki przepis na pyszny i sycący obiad z kurczaka.
Jak więc przygotować smakowite i aromatyczne udka kurczaka duszone z morelami? Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi danie uda się za pierwszym razem i będzie smakować wyśmienicie.
- 1. krok – przygotowanie mieszanki ziół i przypraw
- 2. krok – natarcie udek kurczaka mieszanką ziołową
- 3. krok – podsmażenie udek na patelni
- 4. krok – uduszenie moreli z cebulą
- 5. krok – upieczenie w piekarniku udek kurczaka z morelami
Jak podawać udka kurczaka duszone z morelami?
Przepis na to wyjątkowe danie warto mieć pod ręką. Sprawdzi się zawsze, zrobi wrażenie już samym wyglądem i będzie smakować każdemu. Aby posiłek był bardziej sycący, do udek z morelami warto podać różne dodatki. Udka pysznie smakują z pieczonymi ziemniakami i kremowym purèe. Smacznym dodatkiem jest także ryż, kasza jęczmienna lub jaglana. Oczywiście obowiązkowym elementem takiego obiadu powinna być domowa surówka. Można przyrządzić surówkę z młodej kapusty czy marchewki.
SKŁADNIKI
- 12 udek kurczaka
- 500 g moreli
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 cebula
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki blanszowanych migdałów
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego kopru włoskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przesypać kmin rzymski, koper włoski oraz sól i pierz. Dodać kolendrę i wymieszać.
- Udka kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej udka, aż staną się złote. Następnie przełożyć je do formy do zapiekania.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojone na ćwiartki i pozbawione pestek morele. Wlać białe wino i dusić, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać migdały i wymieszać.
- Morele z cebulą przełożyć do formy z udkami.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, aż kurczak zacznie się rumienić.
- Podawać na ciepło z kaszą lub ziemniakami, surówką i sosem jogurtowym.