Drobiowy klops o smaku gyros: przepis na pieczeń rzymską z mielonego mięsa drobiowego
2021-11-02
łatwy
20 min
4
Drobiowy klops o smaku gyros z marchewką i ogórkiem konserwowym smakuje wybornie. Można go zjeść na ciepło i na zimno. Świetny w kanapce, jeszcze lepszy jako samodzielne danie z ryżem i piklowanymi warzywami. Jeśli lubicie ten smak, to pokochacie pieczeń a la gyros od pierwszego kęsa!
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/3 szklanki zimnego mleka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
- 2 średnie lub 4 małe ogórki konserwowe
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę keksową o długości około 22 cm posmarować olejem.
- Cebulę drobno posiekać. Marchewkę pokroić w kostkę. Ogórka z octu również pokroić w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę, smażyć aż warzywa zmiękną. Odstawić do ostygnięcia.
- Do mielonego mięsa dodać rozmącone jajko, tartą bułkę, mleko oraz przyprawę gyros. Wyrobić na jednorodną masę mięsną.
- Do masy mięsnej dodać przesmażoną cebulę i marchewkę oraz ogórka konserwowego. Ponownie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy keksowej. Wstawić pieczeń do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180°C.
Domowy kebab z piekarnika
Przeczytaj również: Kebab, gyros i inni - zawiłe losy ulubionego fast foodu Polaków [Smaczna Historia]
Więcej przepisów na gyros lub kebab
Macie apetyt na więcej? Oto kilka przepisów wybranych specjalnie dla Was:
Domowy gyros z mięsa mielonego: łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową
Domowy gyros z piekarnika: tani sposób na kebab, jak z restauracji