Drobiowy klops o smaku gyros: przepis na pieczeń rzymską z mielonego mięsa drobiowego

Drobiowy klops o smaku gyros: przepis na pieczeń rzymską z mielonego mięsa drobiowego
Autor: Shutterstock Przepyszna pieczeń z mielonego mięsa drobiowego z marchewką i ogórkiem konserwowym
łatwy
20 min
4

Drobiowy klops o smaku gyros z marchewką i ogórkiem konserwowym smakuje wybornie. Można go zjeść na ciepło i na zimno. Świetny w kanapce, jeszcze lepszy jako samodzielne danie z ryżem i piklowanymi warzywami. Jeśli lubicie ten smak, to pokochacie pieczeń a la gyros od pierwszego kęsa!

Przeczytaj również: Kebab, gyros i inni - zawiłe losy ulubionego fast foodu Polaków [Smaczna Historia]

Więcej przepisów na gyros lub kebab

Macie apetyt na więcej? Oto kilka przepisów wybranych specjalnie dla Was:

Domowy gyros z mięsa mielonego: łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową

Domowy gyros z piekarnika: tani sposób na kebab, jak z restauracji

Zapiekanka gyros z ryżem: pożywny obiad dla rodziny

Składniki

500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

1/3 szklanki zimnego mleka

1 cebula

1 marchewka

1 łyżka oleju

2 średnie lub 4 małe ogórki konserwowe

2 łyżeczki przyprawy do gyrosa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Formę keksową o długości około 22 cm posmarować olejem.

Cebulę drobno posiekać. Marchewkę pokroić w kostkę. Ogórka z octu również pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę, smażyć aż warzywa zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. 

Do mielonego  mięsa dodać rozmącone jajko, tartą bułkę, mleko oraz przyprawę gyros. Wyrobić na jednorodną masę mięsną.

Do masy mięsnej dodać przesmażoną cebulę i marchewkę oraz ogórka konserwowego. Ponownie wymieszać. 

Masę przełożyć do formy keksowej. Wstawić pieczeń do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180°C. 

Domowy kebab z piekarnika
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej