Domowy gyros z piekarnika: tani sposób na kebab, jak z restauracji

Domowy gyros z piekarnika: tani sposób na kebab, jak z restauracji

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Domowy gyros bez trudu upieczesz w piekarniku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy gyros z piekarnika to sprytny sposób na kebab, jak z restauracji. Przygotujecie gyros w 10 minut, a upieczecie w 1 godzinę. Koniec z wielogodzinnym doglądaniem wolno pieczonego mięsa. Wystarczy wykorzystać trik na pieczenie w formie keksowej. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem tego pysznego kebabu!

Składniki

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości

  • 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa lub kebabu

  • 3 łyżki oleju 

  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

  • 1 forma keksowa o długości około 30 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Każdy filet z udka pokroić na 3 kawałki.

  • Wymieszać przyprawę do gyrosa lub kebabu z mąką ziemniaczaną i olejem.

  • Mięso z udek zalać mieszaniną przypraw i oleju. Wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty przyprawami.

  • Formę keksową posmarować olejem. Mięso układać w formie kawałek obok kawałka, na zakładkę i dość ściśle. Na koniec dobrze ugnieść mięso, dociskając od góry.

  • Wstawić formę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1 godzinę.

  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Następnie wyjąć mięso z formy i kroić w cienkie paseczki. 

  • Podawać w bułce, placku lub z ryżem i świeżymi warzywami. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5