Domowy gyros z piekarnika. Sprytny sposób na kebab, jak z restauracji

Domowy kebab
Autor: Shutterstock Domowy gyros bez trudu upieczesz w piekarniku
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Domowy gyros z piekarnika to sprytny sposób na kebab, jak z restauracji. Przygotujecie gyros w 10 minut, a upieczecie w 1 godzinę. Koniec z wielogodzinnym doglądaniem wolno pieczonego mięsa. Wystarczy wykorzystać trik na pieczenie w formie keksowej. Wypróbujcie i cieszcie się smakiem tego pysznego kebabu!

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości
  • 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa lub kebabu
  • 3 łyżki oleju 
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 forma keksowa o długości około 30 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdy filet z udka pokroić na 3 kawałki.
  • Wymieszać przyprawę do gyrosa lub kebabu z mąką ziemniaczaną i olejem.
  • Mięso z udek zalać mieszaniną przypraw i oleju. Wymieszać, tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze pokryty przyprawami.
  • Formę keksową posmarować olejem. Mięso układać w formie kawałek obok kawałka, na zakładkę i dość ściśle. Na koniec dobrze ugnieść mięso, dociskając od góry.
  • Wstawić formę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1 godzinę.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Następnie wyjąć mięso z formy i kroić w cienkie paseczki. 
  • Podawać w bułce, placku lub z ryżem i świeżymi warzywami. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Galeria: Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej