Domowy gyros z mięsa mielonego: łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową

Domowy gyros z mięsa mielonego: łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczysty gyros z mięsa mielonego prosto z piekarnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Domowy gyros z wołowego mięsa mielonego to łatwy przepis na soczystą pieczeń wołową. Ścisła struktura tej pieczeni pozwala kroić ją na dość cienkie plasterki. Idealnie nadaje się do zawijana w placki lub pitę. Polecam ten łatwy przepis na gyros lub po prostu pyszną pieczeń wołową. Można także przygotować ją z mięsa indyczego. 

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego lub z udźca indyka

  • 1 duża cebula czerwona

  • 4-6 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę posiekać grubo, przełożyć do blendera, dodać ząbki czosnku i 2 łyżki wody, zmiksować na pastę.

  • Do mielonego mięsa dodać zmiksowaną cebulę oraz przyprawy, wyrabiać, aż do uzyskania jednolitej, kleistej masy. 

  • Mięso przełożyć do formy żaroodpornej o wymiarach 20x30 cm. Wyrównać wierzch.

  • Wstawić do piekarnika i piec przez 50-60 minut w temperaturze 180°C.

  • Po wyjęciu z formy, gorącą pieczeń owinąć folią aluminiową, przycisnąć deską i obciążyć żeliwnym garnkiem lub słoikami z wodą. Pozostawić na 30 minut.

  • Gdy pieczeń się zestali, pokroić na cienkie plasterki.

  • Plasterki tak przygotowanego gyrosa zawijać w płaski chlebek. Podawać z pilami i sosem jogurtowym. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).