Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą: przepis na sycący obiad

2021-03-29
Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą: przepis na sycący obiad
Autor: Shutterstock Sycący obiad z pysznym żeberek wieprzowych i soczystej młodej kapusty
łatwy
30 min
4

Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą w sosie pomidorowo-paprykowym to sycące danie obiadowe. Rozpływające się w ustach żeberka i pyszna młoda kapusta zyskają aplauz twoich bliskich. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 duża główka młodej kapusty lub kapusty spiczastej, drobno zszatkowana
  • 1,3 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki
  • 2 cebule, pokrojone na talarki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę i cebulę posolić, pozostawić na 20 minut. Następnie wygnieść i odcisnąć z nadmiaru soku. 
  • W garnku żeliwnym lub z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać żeberka i smażyć do zrumienienia z każdej strony. Wyjąć z garnka i odstawić.
  • Do garnka dodać odciśniętą kapustę razem z cebulą. Smażyć 1-2 minuty.
  • Wlać 3 szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy oraz sproszkowane papryki. 
  • Na wierzch ułożyć obsmażone żeberka, przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny na małym ogniu lub do chwili, gdy mięso zacznie odchodzić od kości i będzie miękkie.
  • Podawaj z gotowanymi ziemniakami. Udekoruj posiekaną zieleniną.