Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą: przepis na sycący obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Domowy kociołek z żeberkami i młodą kapustą w sosie pomidorowo-paprykowym to sycące danie obiadowe. Rozpływające się w ustach żeberka i pyszna młoda kapusta zyskają aplauz twoich bliskich.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 duża główka młodej kapusty lub kapusty spiczastej, drobno zszatkowana
- 1,3 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki
- 2 cebule, pokrojone na talarki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki, do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę i cebulę posolić, pozostawić na 20 minut. Następnie wygnieść i odcisnąć z nadmiaru soku.
- W garnku żeliwnym lub z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać żeberka i smażyć do zrumienienia z każdej strony. Wyjąć z garnka i odstawić.
- Do garnka dodać odciśniętą kapustę razem z cebulą. Smażyć 1-2 minuty.
- Wlać 3 szklanki wody, dodać koncentrat pomidorowy oraz sproszkowane papryki.
- Na wierzch ułożyć obsmażone żeberka, przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny na małym ogniu lub do chwili, gdy mięso zacznie odchodzić od kości i będzie miękkie.
- Podawaj z gotowanymi ziemniakami. Udekoruj posiekaną zieleniną.