Czosndogi. Pyszny pomysł na zdrowy domowy fast food

czosndogi
Autor: Shutterstock Czosndogi to polska wersja amerykańskiego fast foodu.
łatwy
30 min
4

Jeżeli lubicie tradycyjne hot dogi, sprawdźcie przepis na ich nieco inną, ale pyszną wersję. Czosndogi to pyszny domowy fast food. W ich środku znajduje parówka, roztopiony ser oraz mnóstwo kolorowych warzyw i kilka sosów. Jak zrobić czosndogi? Z tym sprawdzonym przepisem to nic trudnego.

Czosndogi – co to jest?

Czosndogi są wariacją tradycyjnych hot dogów, czyli podłużnej bułki z parówką. Do czosndogów używa się czosnkowej bagietki, która odpowiedziana jest nie tylko z nazwę potrawy, ale i nietuzinkowy smak. W środku oprócz parówki znajdują się kolorowe warzywa, ser oraz ketchup i musztarda. Można też skropić je sosem czosnkowym, aby wzmocnić smak potrawy.

Pierwszy przepis na czosndogi powstał kilka lat temu. Jest to młode danie, które powstało przez przypadek. Wynalazca tego ciekawego domowego fast foodu musiał jak najszybciej wykorzystać ser i parówki, ponieważ zbliżała się ostateczna data przydatności do spożycia. W zamrażarce miał schowane czosnkowe bagietki, które w połączeniu z parówkami i serem stworzyły coś smakowitego i oryginalnego.

Jak zrobić czosndogi?

Przygotowanie czosndogów należy rozpocząć od przygotowania masła czosnkowego i posmarować nim rozkrojone bagietki. Do środka każdej z nich wkłada się parówkę i wsypuje ser. Następie zapieka się je przez 10 minut w piekarniku. Po upieczeniu do środka wkłada się kolorowe warzywa i dekoruje sosami. Tak przygotowane czosndogi można podawać.

Przepis na czosndogi

  • Przepis na czosndogi jest prosty. Pyszny domowy fast food robi się bez żadnych problemów.
  • To szybki przepis na czosndogi. Cztery porcje przyrządza się w pół godziny.
  • Lista składników to produkty, które łatwo kupić o każdej porze roku. Dlatego obłędne bułki z parówkami można robić bez względu na to, czy jest zima, czy jest lato.
  • Podłużne bułki, bagietki zwykłe i czosnkowe są dostępne w wielu sklepach. Bez problemu bułki do hot dogów można zrobić samodzielnie. W tym przypadku czas przyrządzenia domowego fast foodu znacznie się wydłuży.
  • Do czosndogów najlepiej wybrać ser, który łatwo roztapia się w trakcie pieczenia. Sprawdzi się włoska mozzarella, holenderska gouda lub angielski cheddar.
  • Wegetarianie i weganie też mogą zrobić pyszne i pełne smaku czosndogi. Parówki zastąpią wegańskie odpowiedniki, które produkowane są ze składników roślinnych.

SKŁADNIKI

  • 4 krótkie bagietki
  • 4 parówki
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • do podania:
  • ogórki konserwowe
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • posiekany szczypiorek
  • guacamole
  • ketchup
  • musztarda
  • majonez

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować masło czosnkowe. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą. Bagietki przekroić wzdłuż na pół, nie krojąc ich do końca. Środek posmarować masłem czosnkowym.
  • Do każdej bagietki wsypać startą mozzarellę i włożyć parówkę. Przełożyć na blachę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 10 minut.
  • Do upieczonych czosndogów włożyć rukolę, pokrojone plasterki ogórki konserwowe i pomidorki koktajlowe, piórka czerwonej cebuli i posypać szczypiorkiem. Skropić ketchupem, musztardą, majonezem i guacamole.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej