Chrupiące piersi kurczaka w kokosowej panierce - dzieciaki będą zachwycone
Dodanie do panierki wiórków kokosowych to sprytny patent, który sprawia, że staje się ona idealnie chrupka i bardzo aromatyczna. Pierś kurczaka w takiej panierce smakuje naprawdę znakomicie. To sprytny sposób na to, żeby dzieci nie grymasiły przy obiedzie. A dorosłym warto podać kokosowe kotleciki z duszonymi w sherry warzywami. Też będą zachwyceni.
Jeszcze więcej kokosa
Jeśli uwielbiacie aromat kokosa można go dodatkowo zintensyfikować dodając do żółtek mleko kokosowe zamiast krowiego, a mąkę pszenną zastąpić kokosową. Delikatny smak piersi z kurczaka bardzo harmonijnie łączy się z aromatem kokosa, ale jeśli chcemy nadać daniu więcej wyrazistości można oprószyć mięso odrobiną sproszkowanego chili, a do żółtek dodać kilka kropli soku z limonki.
Polecamy też:
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki mleka
- 2 żółtka
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 2 pory
- 350 g pieczarek
- 6 łyżek sosu sojowego
- 4 marchewki
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- 6 łyżek wytrawnego sherry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać dokładnie z wiórkami kokosowymi. Żółtka rozkłócić z mlekiem i delikatnie przyprawić solą i pieprzem.
- Piersi kurczaka podzielić na niewielkie kotleciki. Każdy z nich zamoczyć w żółtkach z mlekiem i obtoczyć w mące z wiórkami.
- Olej rozgrzać na patelni, ale niezbyt mocno. Kotlety smażyć ok 12-15 min, często przekręcając, aby dobrze się usmażyły, ale nie przypaliły.
- Gotowe kotlety zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowywania warzyw, żeby nie wystygły.
- Marchewkę, pory i pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i udusić na tłuszczu po filetach z dodatkiem sosu sojowego, sherry i soku pomarańczowego.
- Kotlety podawać z uduszonymi jarzynami i ryżem ugotowanym na sypko. Dobrze smakują również z makaronem sojowym lub opiekanymi ziemniaczkami.