Baranina na ostro po afrykańsku - przepis Johna Godsona
2021-03-27
łatwy
90 min
4
Baranina na ostro po afrykańsku jest łatwa do zrobienia i zawsze się uda. Potrawa jest intensywna w smaku i aromatyczna.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy na grubsze kotlety, oczyszczamy z błony, skóry, usuwamy kości. Solimy, przyprawiamy chili, tymiankiem.
- Kroimy na plasterki cebulę i rozkładamy na mięsie, lekko skrapiamy olejem i zostawiamy na noc w lodówce, żeby się zamarynowało.
- Następnego dnia wrzucamy nasze kotlety do rondla, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy na małym ogniu.
- Jeśli uznamy to za konieczne, możemy dodać odrobinę oleju. Możemy też dodać kolejną porcję tymianku i kilka ząbków czosnku.
- Potrawa ma być aromatyczna i na ostro. Mięso będzie do jedzenia po ok. godzinie.
- Baraninę podajemy z ryżem lub z ziemniakami. W ten sam sposób Afrykanie przygotowują potrawę z mięsa kozy.