Bakłażany nadziewane wątróbką drobiową - niecodzienne połączenie z efektem WOW
2021-12-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Bakłażany i wątróbka? Niecodzienne połączenie. Prawda? Jak się okazuje, nie warto się zamykać przed takimi eksperymentami, bo to dani smakuje wybornie. Jest oryginalne, smaczne i niedrogie. Z łatwością wywołasz nim efekt wow wśród współbiesiadników. Świetnie smakują posmarowane odrobiną konfitury z czerwonej cebuli.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 200 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 4 łyżki koniaku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Posolić i odstawić, aby puściły płyn z goryczką.
- Po tym czasie odlać płyn, bakłażany osuszyć i obsmażyć na odrobinie masła - po 1 minucie z każdej strony.
- Wątróbkę oczyścić i usmażyć na reszcie masła, a następnie wystudzić i zblendować z koniakiem i pestkami słonecznika.
- Masę doprawić do smaku solą i pieprzem i nadziać nią bakłażany.
- Bakłażany ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i zapiekać 15 minut w temperaturze 170 st. C.
- Upieczone bakłażany podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?