Bakłażany nadziewane wątróbką drobiową - niecodzienne połączenie z efektem WOW

Bakłażany nadziewane wątróbką
Autor: Shutterstock Bakłażany nadziewane wątróbką podane z konfiturą z czerwonej cebuli.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Bakłażany i wątróbka? Niecodzienne połączenie. Prawda? Jak się okazuje, nie warto się zamykać przed takimi eksperymentami, bo to dani smakuje wybornie. Jest oryginalne, smaczne i niedrogie. Z łatwością wywołasz nim efekt wow wśród współbiesiadników. Świetnie smakują posmarowane odrobiną konfitury z czerwonej cebuli.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 4 łyżki koniaku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany umyć i przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Posolić i odstawić, aby puściły płyn z goryczką.
  • Po tym czasie odlać płyn, bakłażany osuszyć i obsmażyć na odrobinie masła - po 1 minucie z każdej strony.
  • Wątróbkę oczyścić i usmażyć na reszcie masła, a następnie wystudzić i zblendować z koniakiem i pestkami słonecznika.
  • Masę doprawić do smaku solą i pieprzem i nadziać nią bakłażany.
  • Bakłażany ułożyć w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i zapiekać 15 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Upieczone bakłażany podawać z konfiturą z czerwonej cebuli.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?

Galeria: 12 sposobów na wątróbkę z patelni

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej