Konfitura z czerwonej cebuli: pyszny dodatek do mięs [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Konfitura z czerwonej cebuli jest bardzo prosta do przyrządzenia, a niebanalnie podkreśli smak mięs i pasztetów. Podajemy sprawdzony przepis!
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- 6 łyżek octu balsamico
- 3 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na małym ogniu, aż się zeszkli. Żeby się zarumienił,a pod koniec smażenia można zwiększyć ogień.
- W trakcie smażenia dodać drobno posiekany czosnek i roztarty w palcach tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.
- Do miękkiej cebuli dodać miód i polać octem balsamicznym. Poddusić chwilę na patelni do odparowania. Gotowe!