Babciny trik, by schab za każdym razem wyszedł soczysty. Zdradza dwa sekretne składniki
Pyszny schab wieprzowy jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polskiej kuchni. Nic dziwnego, w końcu nie tylko obłędnie smakuje, ale również jest jednym z najzdrowszych kawałków. Jak jednak przygotować go, by wyszedł soczysty? Nasze babcie miały na to prosty trik, który zadziała za każdym razem.
Idealnie soczysty schab - co potrzeba?
Doskonały, soczysty schab, który wyjdzie za każdym razem? To możliwe, o ile posłuchamy babcinych porad. Często przygotowuje się go pieczonego w całości i dopiero później kroi się go w plastry. Jeśli jednak chcemy, by danie naprawdę zachwycało powinniśmy pokroić go na surowo i poddusić w sosie. Sekretem babcinego sposobu na soczysty schab są odpowiednio dobrane składniki. W tym przepisie są nimi bulion oraz cała masa cierpliwości. By go przygotować, potrzebujemy:
- schab bez kości
- bulion
- cebule
- czosnek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- masło
- mąkę
Jak zrobić duszony schab?
Samo przygotowanie duszonego schabu nie jest ciężkie. Zaczynamy od umycia mięsa i pokrojenia go na grube plastry. Schab następnie obsmażamy w rondelku, aż będzie złocisty z obu stron. Następnie dodajemy pół szklanki bulionu, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy, aż mięso nie będzie miękkie, cały czas podlewając je bulionem. Pod koniec duszenia mieszamy 1/4 szklanki chłodnego bulionu z mąką, uważając, by nie było żadnych grudek. Dolewamy do mięsa i dokładnie mieszamy tworząc sos pieczeniowy. Ten przepis sprawdzi się idealnie na obiad i jest prosty do przygotowania. Mięso będzie delikatne i soczyste.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- 0,5 litra bulionu
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki masła
- mąka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab płuczemy i kroimy w grube plastry.
- Obsmażamy z każdej strony w rondelku na maśle, aż będzie złocisty.
- Do mięsa ostrożnie dolewamy 0,5 szklanki bulionu.
- Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
- Cebulę kroimy w pióra.
- Wrzucamy do rondelka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Schab dusimy przez około godzinę lub do osiągnięcia miękkości.
- W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.
- 1/4 szklanki chłodnego bulionu mieszamy z mąką.
- Dodajemy do mięsa pod koniec duszenia.
- Składniki łączymy, by powstał sos pieczeniowy.