Babciny trik, by schab za każdym razem wyszedł soczysty. Zdradza dwa sekretne składniki

2024-03-22
Kinga Goldstein
Babciny trik, by schab za każdym razem wyszedł soczysty. Zdradza dwa sekretne składniki
Autor: Shutterstock.com Idealnie soczysty schab. Wyjdzie za każdym razem
łatwy
10 min
6

Pyszny schab wieprzowy jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polskiej kuchni. Nic dziwnego, w końcu nie tylko obłędnie smakuje, ale również jest jednym z najzdrowszych kawałków. Jak jednak przygotować go, by wyszedł soczysty? Nasze babcie miały na to prosty trik, który zadziała za każdym razem.

Idealnie soczysty schab - co potrzeba?

Doskonały, soczysty schab, który wyjdzie za każdym razem? To możliwe, o ile posłuchamy babcinych porad. Często przygotowuje się go pieczonego w całości i dopiero później kroi się go w plastry. Jeśli jednak chcemy, by danie naprawdę zachwycało powinniśmy pokroić go na surowo i poddusić w sosie. Sekretem babcinego sposobu na soczysty schab są odpowiednio dobrane składniki. W tym przepisie są nimi bulion oraz cała masa cierpliwości. By go przygotować, potrzebujemy:

  • schab bez kości
  • bulion
  • cebule
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • masło
  • mąkę

Jak zrobić duszony schab?

Samo przygotowanie duszonego schabu nie jest ciężkie. Zaczynamy od umycia mięsa i pokrojenia go na grube plastry. Schab następnie obsmażamy w rondelku, aż będzie złocisty z obu stron. Następnie dodajemy pół szklanki bulionu, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy, aż mięso nie będzie miękkie, cały czas podlewając je bulionem. Pod koniec duszenia mieszamy 1/4 szklanki chłodnego bulionu z mąką, uważając, by nie było żadnych grudek. Dolewamy do mięsa i dokładnie mieszamy tworząc sos pieczeniowy. Ten przepis sprawdzi się idealnie na obiad i jest prosty do przygotowania. Mięso będzie delikatne i soczyste.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 0,5 litra bulionu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki masła 
  • mąka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab płuczemy i kroimy w grube plastry.
  • Obsmażamy z każdej strony w rondelku na maśle, aż będzie złocisty.
  • Do mięsa ostrożnie dolewamy 0,5 szklanki bulionu.
  • Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
  • Cebulę kroimy w pióra.
  • Wrzucamy do rondelka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Schab dusimy przez około godzinę lub do osiągnięcia miękkości.
  • W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.
  • 1/4 szklanki chłodnego bulionu mieszamy z mąką.
  • Dodajemy do mięsa pod koniec duszenia.
  • Składniki łączymy, by powstał sos pieczeniowy.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Kinga Goldstein