Babciny trik, by schab za każdym razem wyszedł soczysty. Zdradza dwa sekretne składniki

2024-03-22 11:20

Pyszny schab wieprzowy jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polskiej kuchni. Nic dziwnego, w końcu nie tylko obłędnie smakuje, ale również jest jednym z najzdrowszych kawałków. Jak jednak przygotować go, by wyszedł soczysty? Nasze babcie miały na to prosty trik, który zadziała za każdym razem.

Babciny trik, by schab za każdym razem wyszedł soczysty. Zdradza dwa sekretne składniki

i

Autor: Shutterstock.com/ Shutterstock Idealnie soczysty schab. Wyjdzie za każdym razem
łatwy
10 min
6

Idealnie soczysty schab - co potrzeba?

Doskonały, soczysty schab, który wyjdzie za każdym razem? To możliwe, o ile posłuchamy babcinych porad. Często przygotowuje się go pieczonego w całości i dopiero później kroi się go w plastry. Jeśli jednak chcemy, by danie naprawdę zachwycało powinniśmy pokroić go na surowo i poddusić w sosie. Sekretem babcinego sposobu na soczysty schab są odpowiednio dobrane składniki. W tym przepisie są nimi bulion oraz cała masa cierpliwości. By go przygotować, potrzebujemy:

  • schab bez kości
  • bulion
  • cebule
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • masło
  • mąkę

Jak zrobić duszony schab?

Samo przygotowanie duszonego schabu nie jest ciężkie. Zaczynamy od umycia mięsa i pokrojenia go na grube plastry. Schab następnie obsmażamy w rondelku, aż będzie złocisty z obu stron. Następnie dodajemy pół szklanki bulionu, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy, aż mięso nie będzie miękkie, cały czas podlewając je bulionem. Pod koniec duszenia mieszamy 1/4 szklanki chłodnego bulionu z mąką, uważając, by nie było żadnych grudek. Dolewamy do mięsa i dokładnie mieszamy tworząc sos pieczeniowy. Ten przepis sprawdzi się idealnie na obiad i jest prosty do przygotowania. Mięso będzie delikatne i soczyste.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 0,5 litra bulionu
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki masła 
  • mąka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab płuczemy i kroimy w grube plastry.
  • Obsmażamy z każdej strony w rondelku na maśle, aż będzie złocisty.
  • Do mięsa ostrożnie dolewamy 0,5 szklanki bulionu.
  • Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
  • Cebulę kroimy w pióra.
  • Wrzucamy do rondelka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Schab dusimy przez około godzinę lub do osiągnięcia miękkości.
  • W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu.
  • 1/4 szklanki chłodnego bulionu mieszamy z mąką.
  • Dodajemy do mięsa pod koniec duszenia.
  • Składniki łączymy, by powstał sos pieczeniowy.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...