Zdrowy pomysł na obiad? Wypróbuj ten przepis na wegetariańskie placuszki z kapusty i soczewicy

2024-03-18
Kinga Goldstein
Zdrowy pomysł na obiad? Wypróbuj ten przepis na wegetariańskie placuszki z kapusty i soczewicy
Autor: Shutterstock.com Szybki pomysł na wege obiad. Placki z soczewicy i kapusty
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przygotowując wegetariański posiłek, trzeba szukać takich produktów, które zastąpią potrzebne nam białko. Często okazuje się to być nie lada wyzwaniem. Na szczęście niektóre przepisy są idealną odpowiedzią na ten problem. Przykładem mogą być przepyszne placuszki z kapusty i soczewicy. Zasmakują nie tylko wegetarianom, a co więcej są doskonale zbilansowane.

Co potrzebujemy do placków z kapustą i soczewicą?

Pyszny i zbilansowany posiłek wegetariański nie musi być ciężki do przygotowania. Przykładem są placuszki z kapusty i soczewicy. Nie tylko stanowią przepyszny obiad, ale również są niezwykle zdrowe. Co więcej, przygotowanie ich jest bardzo proste i poradzi sobie z nim każdy. Dzięki dodatkowi kapusty, placki są stosunkowo lekkie. Co więcej, jest ona naturalnym antybiotykiem, który przy okazji jest niskokaloryczny. Ten przepis na szybkie placki jest prawdziwym hitem. Potrzebować będziemy:

  • soczewicy
  • kapusty
  • orzechów
  • marchewki
  • koperku
  • cebuli dymki
  • czosnku
  • soli
  • pieprzu

Jak przygotować placki z kapustą i soczewicą?

Przygotowanie tych placuszków jest niezwykle proste. Na początek musimy namoczyć orzechy i soczewice (w dwóch różnych miskach) przez około 2 godziny. Z kapusty wykrajemy głąb i siekamy ją. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na mniej więcej 30 minut. Orzechy i soczewice odcedzamy i blendujemy. Do masy dodajemy kapustę, marchewkę startą na tarce, posiekany koperek i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Teraz pojawiają się dwie możliwości, jak dalej przygotować placki. Można je usmażyć na patelni z oliwą, tak by z dwóch stron były złociste. Druga opcja jest nieco natomiast zdrowsza. Placki można również upiec. Wystarczy położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia spryskanym oliwą. Następnie placki smarujemy oliwą i wrzucamy do pieca na około 40 minut w 180 stopniach. I gotowe. Pyszne, wegetariańskie placuszki.

SKŁADNIKI

  • 250 g soczewicy
  • 0,5 główki kapusty
  • 250 g ulubionych orzechów
  • 1 marchewka
  • pęczek koperku
  • cebulka dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do jednej miski wkładamy soczewicę i zalewamy wodą.
  • W drugiej misce namaczamy orzechy.
  • Pozostawiamy na dwie godziny.
  • Z kapusty wykrajemy głąb i siekamy.
  • Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny pod przykryciem.
  • Odcedzamy soczewice i orzechy.
  • Wrzucamy do blendera i mielimy na jednolitą masę.
  • Dodajemy odcedzoną kapustę.
  • Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy do masy.
  • Koperek i cebule siekamy.
  • Dodajemy do masy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Całość doprawiamy do smaku.
  • Formujemy placuszki.
  • Można je smażyć na oliwie z oliwek bądź upiec.
  • W przypadku wybranie drugiej opcji układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia spryskanym oliwą.
  • Smarujemy oliwą na wierzchu i pieczemy przez 40 min w 180 stopniach Celsjusza.
Dla kogo wegetarianizm?
Kinga Goldstein