Szybki przepis na placki śniadaniowe. Idealne zamiast owsianki

szybkie placki śniadaniowe
Autor: Shutterstock Szybkie placki śniadaniowe, czyli dietetyczny przepis w 3 krokach.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Owsiankę, która jest jednym z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie, warto zastąpić pysznymi i szybkimi plackami. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Do tego robi się je z kilku składników w tempie ekspresowym. Poznajcie łatwy przepis na szybkie placki śniadaniowe, które urzekną smakiem od pierwszego kęsa.

Z czego zrobić szybkie placki śniadaniowe?

Do przygotowania pysznych domowych placków na śniadanie wykorzystuje się produkty, które są w sklepach bez względu na porę roku. Na liście znalazło się osiem popularnych składników, z czego na pewno kilka macie w domu. Wszystkie produkty wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin i minerałów.

Aby usmażyć furę pysznych placuszków śniadaniowych, potrzebne są takie produkty jak:

  • płatki owsiane – główny składnik, pełen witamin, mikroelementów i składników odżywczych
  • mleko – sprawdzi się mleko krokwie lub napój roślinny
  • mąka pszenna – łączy składniki, można wykorzystać mąkę bezglutenową
  • olej roślinny – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe
  • jajka – źródło białka, nadają puszystości placuszkom
  • cukier – można dodać cukier trzcinowy, słodzik lub jeden z zamienników białego cukru
  • proszek do pieczenia – spulchnia placki śniadaniowe

Jak zrobić szybkie placuszki na śniadanie?

Przepis na pyszne domowe placki z płatków owsianych na śniadanie nie jest skomplikowany. To tylko kilka banalnie prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Nawet jeżeli dopiero uczycie się, jak usmażyć placki w domu, z tym przepisem zrobicie to na medal.

Przepis na szybkie placki śniadaniowe został podzielony na poszczególne czynności. Dzięki temu pyszne placuszki udadzą się już za pierwszym razem i będą smakować obłędnie.

  • 1. krok – wymieszanie płatków owsianych z mlekiem, olejem i jajkami
  • 2. krok – dodanie składników suchych i wymieszanie na jednolite ciasto
  • 3. krok – usmażenie placków śniadaniowych

Z czym podawać szybkie placki śniadaniowe?

Obłędnie dobre i ekspresowe placki owsiane na śniadanie warto podać w towarzystwie różnych dodatków. Podkręcą ich smak i sprawią, że pierwszy posiłek będzie jeszcze bardziej sycący, doda energii i zapewni dobry humor na resztę dnia.

Świetnym i pełnym zdrowia dodatkiem są świeże owoce sezonowe. W lecie mogą to być truskawki, borówki czy maliny. Poza sezonem posiłek warto uzupełnić owocami egzotycznymi jak banany, mango czy kaki. Śniadaniowe placki smacznie łączą się z naturalnym jogurtem, miodem czy syropem klonowym. Sprawdzą się też domowe dżemy i inne przetwory owocowe. Można zaserwować je także z płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Smak placuszków owsianych na śniadanie wzbogacą korzenne przyprawy jak cynamon.

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 70 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane przesypać do miski i wlać mleko oraz olej. Wbić jajka i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby płatki zmiękły.
  • Wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złote.
  • Podawać na ciepło z jogurtem, miodem i owocami.
W formie 24: dieta wzmacniająca odporność
Anna Szulc-Górska
więcej