Zapomnij o cukinii. Teraz placki robi się z tego taniego i zdrowego warzywa
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z białej rzodkwi? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Najlepszym rozwiązaniem są pyszne i doskonale chrupiące placki z białej rzodkwi. Wystarczy zrobić je raz, aby zakochać się w nich bez pamięci. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Poznajcie prosty przepis na obłędne placki z białej rzodkwi, które już teraz są kulinarnym hitem.
Placki z białej rzodkwi – składniki
Na liście składników, które potrzebne są do zrobienia domowych placków z tego nieoczywistego warzywa, wykorzystuje się proste składniki. Są łatwo dostępne w wielu sklepach, a część z nich zawsze jest w domu. Placków nie robi się ani z ziemniaków, ani z cukinii. Zamiast nich wykorzystuje się inne, zdrowe i tanie warzywo.
Z czego więc zrobić przyjemnie chrupiące placki, skoro cukinia odeszła w zapomnienie? Te składniki są niezbędne:
- biała rzodkiew
- żółty ser
- cebula
- mąka pszenna
- jajko
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić placki z białej rzodkwi?
Przepis na chrupiące placki, w których główną rolę gra biała rzodkiew, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i szybkie, ale kluczowa jest jedna czynność. Biała rzodkiew jest warzywem składającym się głównie z wody, dlatego po starciu należy dokładnie odcisnąć ją z jej nadmiaru. Następnie warzywo delikatnie oprósza się solą i odstawia, aby pozbyć się jak największej ilości soku. Jeżeli mimo tego ciasto jest wodniste, należy dosypać nieco więcej mąki.
Aby placuszki udały się za pierwszym razem, należy robić je tak, jak podano w przepisie. Wyjdą już za pierwszym razem i będą smakować rewelacyjnie.
- 1. krok – stracie na tarce białej rzodkwi i odstawienie jej do odcieknięcia
- 2. krok – wymieszanie startej białej rzodkwi z pozostałymi składnikami i przyprawami
- 3. krok – usmażenie placków z białej rzodkwi na patelni
Jak podawać placki z białej rzodkwi?
Smakowite i idealnie chrupiące placki z białej rzodkwi to pomysł na wegetariański obiad lub oryginalną przekąskę. Najlepiej smakują na ciepło. Warto podać je z sosami, które sprawią, że danie będzie kompletne. Sprawdzi się klasyczny sos czosnkowy, ziołowy na bazie jogurtu lub tysiąca wysp. Placki z białej rzodkwi mogą być też dodatkiem do dania głównego. To pomysł na kolację na ciepło i ciekawą przekąskę na imprezę.
SKŁADNIKI
- 800 g białej rzodkwi
- 30 g startego żółtego sera
- 1 cebula
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obraną rzodkiew zetrzeć na tarce. Przełożyć na sitko i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na 10 minut. Jeszcze raz dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Do rzodkwi dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać mąkę pszenną i starty żółty ser. Wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim porcje ciasta, formując okrągłe i cienkie placki. Smażyć z obu stron po około 4 minuty. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło z dodatkiem ulubionego sosu jogurtowego lub na bazie majonezu.