Zamiast smażyć, wstawiam do piekarnika. Te proste placki warzywne to mój wiosenny hit

Dieta wegetariańska
Młode warzywa już zaczynają się pojawiać na bazarowych straganach. Można przyrządzić z nich wyjątkowo smaczne dania. Jednym z takich pomysłów jest przepis na proste i chrupiące placki z kalarepy, które piecze się w piekarniku. To idealne danie na wiosenny obiad dla całej rodziny. Poznajcie prosty przepis na znakomite pieczone placki z kalarepki.
Jakie dania można zrobić z kalarepy na obiad?
Kalarepa to łatwo dostępne, niedrogie i pyszne, ale niestety niedoceniane warzywo. Mało kto wie, że zawiera wiele cennych składników odżywczych i świetnie sprawdza się w potrawach obiadowych. Jest chrupiąca i lekko słodka. Może być głównym składnikiem dania lub stanowić znakomity dodatek. Co więc można zrobić z kalarepy na obiad?
- Zupa krem z kalarepy – kremowa, delikatna zupa o słodkawym smaku, idealna na chłodniejsze dni.
- Kalarepa faszerowana – pyszne danie składające się z wydrążonej kalarepy faszerowanej mięsem lub kaszą.
- Kalarepa duszona z warzywami – proste i zdrowe danie jednogarnkowe, pomysł na obiad dla zabieganych.
- Surówka z kalarepy – świeży i chrupiący dodatek do obiadu, gotowa w kilka minut.
- Placki z kalarepy z piekarnika – chrupiące i lekkie danie obiadowe, na które przepis znajduje się poniżej.
Z czego zrobić proste placki z kalarepy?
W tym prostym przepisie na wyborne placki warzywne z piekarnika wykorzystuje się tylko kilka składników. Lista jest więc krótka, a wszystkie produkty można kupić w jednym sklepie. Są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Większość część z nich często dodaje się do innych potraw. Na pewno wielu z was ma je zawsze w domu.
Co jest więc niezbędne, aby zrobić domowe pieczone placki warzywne na obiad? Aby zaskoczyć rodzinę tym wyśmienitym daniem obiadowym, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:
- warzywa – kalarepa, cebule
- mąka pszenna
- jajka
- czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano
Jak zrobić proste placki z kalarepy?
Przepis na chrupiące placki z kalarepy jest prosty. Przygotowanie tego dania nie wymaga też długiego czasu, który trzeba spędzić w kuchni. Ciasto na placki jest gotowe w 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Dzięki pieczeniu placki z kalarepy są pyszne i chrupiące. Nie nasiąkają tłuszczem, tak jak w przypadku smażenia. To o wiele zdrowsze rozwiązanie, a placki można jeść nawet na diecie odchudzającej.
Jak więc przygotować furę wyśmienitych pieczonych placków z kalarepy? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Wystarczy postępować według tego przepisu krok po kroku, a placki wyjdą i będą smakować obłędnie.
- 1. krok – starcie kalarep i odciśnięcie ich z nadmiaru wody
- 2. krok – połączenie startej kalarepy z pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie placków i ułożenie ich na blasze do pieczenia
- 4. krok – upieczenie placków z kalarepy w piekarniku
SKŁADNIKI
- 4 kalarepy
- 2 cebule
- 60 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalarepy obrać i zetrzeć na tarce. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę cebule. Wbić jajka i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać.
- Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i formować okrągłe placki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut, aż zaczną się rumienić na brzegach.
- Podawać na obiad z ulubionym sosem i chrupiącą surówką.