Zamiast magnesu przywiozłam przepis. Falafel w egipskiej odsłonie zachwyca obłędnym smakiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Weganie i wegetarianie będą zachwyceni tym przepisem. Chrupiące egipskie falafele z bobu podbiją kubki smakowe także nawet najtwardszych mięsożerców. Nic dziwnego, ponieważ są pyszne, aromatyczne i łatwe do przyrządzenia w domu. Poznajcie sprawdzony przepis prosto z Egiptu na znakomite falafele z bobu i zobaczcie, jak je zrobić.
Co oznacza falafel?
Falafel to roślinna potrawa, która niezwykle popularna jest w krajach Bliskiego Wschodu. Z tego języka pochodzi także nazwa, która oznacza małe kulki lub kuleczki. Danie zyskało to określenie ze względu na swój kształt. Falafele mają postać właśnie małych kulek. Przyrządza się je z ciecierzycy, świeżych ziół i przypraw typowych dla kuchni arabskiej. Przepisy na falafele mogą się od siebie różnić ze względu na preferencje smakowe danego kraju. Jednym z przepisów jest egipska odsłona falafeli, które robi się nie z ciecierzycy, a z bobu.
Czy falafel jest zdrowy?
Falafel z bobu to potrawa roślinna. Oznacza to, że w jego składzie nie ma ani jednego produktu pochodzenia zwierzęcego. Właśnie dlatego potrawa ceniona jest przez wegan i wegetarian. Falafele z bobu są pyszne i aromatyczne. Zawierają także wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Co zawiera egipski falafel i jakie ma właściwości?
- Bogaty w błonnik – bób jest dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości.
- Źródło białka – falafel dostarcza pełnowartościowego białka roślinnego, co jest ważne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
- Witaminy i minerały – bób zawiera witaminy z grupy B, żelazo, magnez i fosfor.
Jak zrobić falafel z bobu?
Przepis na falafel z bobu pochodzi z Egiptu, gdzie stanowi jedno z najpopularniejszych dań. Bez problemu można go też przygotować w domu bez konieczności dalekiej podróży. Przepis jest łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach. Zaletą tego przepisu jest to, że wykorzystuje się bób suszony, który można kupić bez względu na porę roku.
Zwykle falafele smaży się na głębokim tłuszczu, ale można też przygotować ich lżejszą wersję. Zamiast smażyć, można je upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Pieczenie trwa około 25 minut. Dzięki temu danie będzie mniej kaloryczne, ale tak samo pyszne.
Jak więc robi się falafele z bobu według egipskiego przepisu? Zadanie jest łatwe, ale wymaga nieco więcej czasu i prasy. Jednak nie ma co się martwić na zapas, ponieważ z tym przepisem przygotowanie domowych egipskich falafeli z bobu zawsze się udaje.
- 1. krok – namoczenie bobu
- 2. krok – zmielenie bobu
- 3. krok – połączenie bobu z pozostałymi składnikami
- 4. krok – schłodzenie masy w lodówce
- 5. krok – uformowanie egipskich falafeli i usmażenie ich w głębokim oleju
SKŁADNIKI
- 250 g suszonego łuskanego bobu
- 1 cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszony bób przełożyć do miski i zalać zimną wodą, tak aby znajdował się pod jej powierzchnią. Odstawić na 12 godzin, najlepiej na całą noc. Następnego dnia odcedzić i osuszyć.
- Bób zmielić na gładką pastę.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, natkę pietruszki i kolendrą. Doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą. Zmiksować.
- Masę wstawić do lodówki na godzinę.
- Do schłodzonej masy z bobu wsypać sodę oczyszczoną i wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy małe kulki. Odkładać na deskę.
- W garnku rozgrzać olej. Falafele smażyć partiami z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru i staną się chrupiące. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać jako danie główne z chlebkiem pita i świeżymi warzywami lub jako przekąskę z ulubionym sosem.