Falafel, który zawsze się udaje. Przepis bez błędów i rozczarowań

Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Falafel to przepyszne kotleciki z ciecierzycy, które pochodzą z Bliskiego Wschodu. Są aromatyczne, chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Te niesamowite kuleczki zachwycają nie tylko wegetarian, ale również mięsożerców. A łatwo możemy je przygotować w domu.
Falafel to idealny sposób na bezmięsny obiad. Jak się go przygotowuje?
Falafel jest z pewnością jednym z najpopularniejszych dań kuchni bliskowschodniej. Ich chrupiące wnętrze i aromatyczny smak podbijają serca ludzi na całym świecie. W oryginale przygotowuje się je z namoczonej wcześniej ciecierzycy, przypraw i świeżych ziół. Niektórzy jednak jako podstawę przepisu wykorzystują bób.
Samo pochodzenie falafela wciąż jest niejasne. Egipt, Palestyna, Liban, Izrael i inne kraje Bliskiego Wschodu przypisują sobie jego wynalezienie. Nie da się jednak ukryć, że obecnie falafele cieszą się ogromną popularnością, nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale również na całym świecie.
Jak podawać falafel? Sposobów jest co niemiara
Falafel można podawać na najróżniejsze sposoby. Jednak do najpopularniejszych należy falafel:
- w picie - serwowany z warzywami, hummusem, tahini i sosami,
- na talerzu - w towarzystwie hummusu, baba ghanoush, sałatek i marynowanych warzyw
- jako dodatek do sałatek.
Falafel jest bogaty w białko, ponieważ cieciorka jest świetnym źródłem roślinnego białka. Świetnie sprawdzi się również dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jest bardzo łatwy do przygotowania i niezwykle uniwersalny - można go łączyć z najróżniejszymi przyprawami i dodatkami, a także podawać w różnych formach.
SKŁADNIKI
- 250 g suchej ciecierzycy
- 1 mała cebula, drobno
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki mąki (np. pszennej lub z ciecierzycy)
- Olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naszą cieciorkę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc.
- Po namoczeniu odcedzamy i osuszamy.
- Do blendera wrzucamy cieciorkę, pokrojoną cebulkę, pietruszkę, kolendrę, kumin, sodę, sól oraz pieprz.
- Wszystkie miksujemy aż do uzyskania jednolitej, choć grudkowatej, konsystencji.
- Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
- Zwilżamy dłonie i formujemy z masy lekko spłaszczone kulki.
- Falafel smażymy w głębokim oleju po 3-4 minuty, aż będzie złocisty.
- Odsączamy na rączniku papierowym.