Z ziemniaków i szpinaku robię te pyszne krokiety. Podaję je do obiadu i jako imprezową przekąskę

krokiety ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Pyszne, chrupiące i łatwe. Te znakomite krokiety ze szpinakiem urzekają od pierwszego kęsa.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Szpinak jest pyszny i zdrowy, a jego wykorzystanie w przepisach kulinarnych jest wszechstronne. Jeden z pomysłów, który warto sprawdzić, znajdziecie poniżej. Pyszne i chrupiące krokiety ze szpinakiem to doskonałe uzupełnienie obiadu. Można też podawać je jako przekąskę. Oto prosty przepis na urzekające smakiem krokiety ziemniaczane ze szpinakiem.

Z czego zrobić krokiety ze szpinakiem?

Pełne smaku i aromatu krokiety przyrządza się z kilku składników. Lista produktów nie jest długa, a wszystkie składniki można kupić bez względu na porę roku. Zaletą tego przepisu jest to, że do krokietów można wykorzystać resztki, które zalegają w lodówce i brakuje pomysłu na ich wykorzystanie. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to pełne smaku danie w stylu zero waste.

Co jest potrzebne, aby przygotować w domu pyszne i chrupiące krokiety? Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich cena nie jest wygórowana. Na liście znalazły się takie produkty jak:

  • warzywa – ziemniaki, szpinak, cebula
  • dodatki – śmietana o zawartości tłuszczu 36 proc., parmezan
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, chili
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Jak zrobić krokiety ze szpinakiem?

Przepis na domowe krokiety ziemniaczane z dodatkiem szpinaku nie jest skomplikowany. Przygotowanie tego smacznego i chrupiącego dania nie zajmuje też tak dużo czasu. Warto jednak pamiętać, że masa ziemniaczana ze szpinakiem powinna się schłodzić przez pół godziny. Dlatego przygotowania należy rozpocząć trochę wcześniej.

Jak robi się krokiety ze szpinakiem? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe. Wystarczy kilka niedrogich składników i trochę wolnego czasu, aby przyrządzić znakomite krokiety ziemniaczane wzbogacone szpinakiem.

  • 1. krok – ugotowanie i rozgniecenie ziemniaków
  • 2. krok – podsmażenie cebuli ze szpinakiem
  • 3. krok – dodanie pozostałych składników i wymieszanie z ziemniakami
  • 4. krok – schłodzenie masy w lodówce
  • 5. krok – uformowanie, panierowanie i usmażenie krokietów ze szpinakiem na patelni

Jak podawać krokiety ze szpinakiem?

Przepis na znakomite ziemniaczane krokiety z zielonym szpinakiem warto zapisać. To pyszne i aromatyczne danie, które można podawać na różne sposoby. Jest smacznym dodatkiem do obiadu mięsnego lub wegetariańskiego. Krokiety ze szpinakiem dobrze smakują także po ostygnięciu, więc są wyborną przekąską na jeden kęs, która świetnie sprawdzi się na domowych imprezach. Do krokietów z ziemniaków i szpinaku można podać różne sosy, które stanowią dobre uzupełnienie przekąski. Komponują się z sosem czosnkowym, jogurtowym ze świeżymi ziołami czy pomidorowym.

SKŁADNIKI

  • 5 ziemniaków
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • szczypta mielonego chili
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia i obrać. Przełożyć do miski i rozgnieść praską lub widelcem.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać szpinak i doprawić solą, pieprzem oraz chili. Smażyć, aż szpinak się rozmrozi, a woda odparuje.
  • Wlać śmietanę i dodać starty parmezan. Dokładnie wymieszać, aż ser się roztopi. Patelnię zestawić z ognia,.
  • Dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Z masy formować podłużne nieduże krokiety. Zanurzyć je w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim krokiety, aż nabiorą złotego koloru. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać jako dodatek do obiadu lub przekąskę.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej