Z soczewicy i fasoli robię doskonałe chili. Obiad w meksykańskim stylu jest pyszny, aromatyczny i sycący
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Chili to potrawa pochodząca z kuchni gorącego Meksyku. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na to pyszne i aromatyczne danie. Przepisem, który właśnie dołączył do tego zacnego grona, jest receptura wegetariańska, w której chili robi się z fasoli i soczewicy. To wyjątkowo dobre, sycące łatwe do samodzielnego przygotowania danie. Poznajcie przepis i przygotujcie wyborne chili z soczewicy i fasoli.
Chili z soczewicą i fasolą – bogactwo smaku i aromatu
Chili to potrawa, która jest jednym z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. W klasycznej wersji przyrządza się je z mięsa, warzyw i przypraw, ale popularne są także receptury, gdzie mięso zastępuje się innymi składnikami. W tym prostym przepisie chili robi się bez mięsa. Zamiast niego dodaje się białą fasolę i czerwoną soczewicę. W tej smacznej potrawie znalazły się także kolorowe warzywa oraz przyprawy, które doskonale podkręcają smak dania. Chociaż chili to potrawa meksykańska, wszystkie produkty i przyprawy są łatwo dostępne w naszych sklepach przez cały rok.
Jak zrobić chili z soczewicą i fasolą?
Przepis na wegetariańskie chili z dodatkiem czerwonej soczewicy i białej fasoli jest łatwy. To potrawa jednogarnkowa, która zachwyca smakiem i prostym przygotowaniem. Czynności nie są skomplikowane i nie wymagają doświadczenia w domowym gotowaniu. To danie idealne dla osób, które dopiero zdobywają podstawową wiedzę na ten temat.
Jak więc robi się pyszne wege chili wzbogacone soczewicą i fasolą? Przepis składa się z kilku prostych kroków. Wystarczy robić je według kolejnych kroków podanych w przepisie, a uda się za pierwszym razem i oczaruje smakiem.
- 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i przyprawami
- 2. krok – dodanie papryki, fasoli i krojonych pomidorów, gotowanie 30 minut
- 3. krok – wsypanie soczewicy i gotowanie 15 minut
Z czym podawać chili z soczewicą i fasolą?
Pełne smaku i aromatu wegetariańskie chili z soczewicą i fasolą to dobry pomysł na sycący i rozgrzewający obiad w chłodne dni. Do tego wyśmienitego dania można podać ryż lub meksykańskie tortille. Porcje warto posypać posiekaną świeżą kolendrą i skropić sokiem z limonki lub cytryny.
Zaletą chili z dodatkiem czerwonej soczewicy i białej fasoli jest to, że świetnie smakuje następnego dnia po podgrzaniu. Można więc od razu ugotować je z podwójnej liczby składników. Na pewno nic się nie zmarnuje.
SKŁADNIKI
- 800 g krojonych pomidorów z puszki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 600 g białej fasoli
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i płatki chili. Smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Wsypać wszystkie przyprawy i wlać 2 łyżki bulionu warzywnego. Smażyć 2 minut, mieszając.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną i opłukaną z zalewy fasolę. Wymieszać.
- Wlać bulion warzywny i dodać krojone pomidory z puszki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod lekko uchylonym przykryciem około 30 minut.
- Wsypać soczewicę i gotować bez przykrycia około 15 minut.
- Podawać na obiad z ryżem lub tortillą.