Z kilku tanich składników robię pyszne kotlety chłopskie. To świetny pomysł na wege obiad

Dieta wegetariańska
Są pyszne, aromatyczne i chrupiące. Nie zawierają ani grama mięsa, ale są wyjątkowo sycące. Kotlety chłopskie, bo to o nich właśnie mowa, to pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest łatwe, a składniki łatwo dostępne i tanie. Oto prosty przepis na wyśmienite kotlety chłopskie, które oczarują smakiem nawet najtwardszych mięsożerców.
Czym są kotlety chłopskie?
Jeżeli szukacie przepisu na pyszny i aromatyczny obiad bez mięsa, kotlety chłopskie to strzał w dziesiątkę. Składają się z kilku niedrogich produktów. Z łatwością można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Kolety chłopskie przyrządza się z warzyw, które świetnie się ze sobą komponują. Ich smak podkreśla czosnek oraz przyprawy, takie jak tymianek i słodka papryka. Składniki scalają jajka oraz kasza manna, która idealnie zastępuje bułkę tartą i mąkę pszenną. Sprawia, że kotlety są miękkie i delikatne, a także wzbogaca ich smak. Dzięki niej kotlety chłopskie są chrupiące z zewnątrz, a w środku są miękkie.
Jak zrobić kotlety chłopskie?
Przepis na kotlety chłopskie jest dość stary. Korzystały z niego nasze babcie, kiedy trudno było dostać mięso. Receptura jest łatwa i w miarę szybka. To wegetariańskie danie na obiad dla całej rodziny robi się bez zbędnych komplikacji. Do przygotowania masy warzywnej przyda się tarka lub malakser, który ułatwi i przyspieszy pracę. Kotlety chłopskie można usmażyć na oleju lub maśle klarowanym, które doda przyjemnego smaku.
Jak więc usmażyć furę znakomitych kotletów chłopskich z cebuli i kaszy manny? Z tym prostym przepisem jest to łatwe, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
- 1. krok – starcie na tarce warzyw
- 2. krok – połączenie warzyw z kaszą manną, jajkami i przyprawami
- 3. krok – odstawienie masy warzywnej na 15 minut
- 4. krok – uformowanie kotletów chłopskich
- 5. krok – usmażenie kotletów chłopskich na patelni
Jak podawać kotlety chłopskie?
Pyszne kotlety chłopskie przygotowane z cebuli i kaszy manny to świetny pomysł na obiad. Sprawdzą się nie tylko w piątek. Pod wrażeniem ich smaku na pewno będą i wegetarianie, i mięsożercy. Kotlety są sycące, ale aby posiłek był kompletny warto wzbogacić go o różne dodatki. Do kotletów chłopskich pasują ziemniaki pieczone lub gotowane. Idealnie sprawdzą się też chrupiące surówki z kapusty kiszonej czy pekińskiej. Kotlety z cebuli i kaszy manny można też podawać z różnymi sosami jak koperkowy, pomidorowy czy grzybowy.
SKŁADNIKI
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki kaszy manny
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- masło klarowane lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane cebule zetrzeć na tarce na małych oczkach i przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać.
- Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę.
- Wbić jajka i wsypać kaszę mannę. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i papryką. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy kotlety i odkładać je na deskę.
- Na patelni roztopić masło klarowane lub rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż zaczną się rumienić i staną się chrupiące. Po usmażeniu przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.