Weź młode ziemniaczki i zapiecz je z tym sosem. Obłędny obiad nie tylko dla wegan

wegańskie pieczone ziemniaczki
Autor: Shutterstock Pyszne ziemniaczki Hasselback w wegańskiej odsłonie zachwycą nawet mięsożerców.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Co zjeść z ziemniakami bez mięsa? Rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym przepisie. Pyszne ziemniaczki Hasselback pieczone w aromatycznym sosie to pomysł na wegański obiad. Przepis na to znakomite danie bez mięsa jest łatwy, a lista składników krótka. Jeżeli nie jecie produktów pochodzenia zwierzęcego, wegańskie młode ziemniaczki z piekarnika na pewno przypadną wam do gustu.

Czy pieczone ziemniaczki są zdrowe?

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Można je gotować, smażyć i piec. W każdej wersji smakują doskonale i smacznie komponują się z innymi składnikami. W tym prostym wegańskim przepisie ziemniaczki piecze się w piekarniku. Czy w takim wydaniu są zdrowe? Ziemniaki uważane są za skarbnicę składników odżywczych, witamin i minerałów. Zawierają witaminę C, A, K oraz z grupy B. Są bogate w potas, kwas foliowy oraz błonnik. Korzystnie wpływają na pracę serca i układ krążenia. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu.

Co do ziemniaków dla wegetarian?

Szwedzkie ziemniaczki pieczone w aromatycznym sosie to dobry pomysł na obiad bez mięsa. Danie nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc jest idealne dla wegan i wegetarian. Aby je przyrządzić, wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki, których cena nie jest zawrotna. Są do kupienia przez cały rok.

Jakie więc składniki są obowiązkowe, aby zrobić smakowite ziemniaczki z piekarnika w wege odsłonie? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • młode ziemniaczki
  • mleko roślinne owsiane
  • płatki drożdżowe
  • oliwa z oliwek
  • mąka pszenna
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mielone suszone pomidory

Jak zrobić dobre zapiekane ziemniaczki?

Przepis na wegańskie ziemniaczki Hasselback z piekarnika jest prosty. Przygotowanie nie wymaga dużo pracy i nie jest czasochłonne. Postępując według tego przepisu, doskonałe ziemniaczki w wege wydaniu udadzą się za pierwszym razem. Podane z sosem, w którym się piekły, zachwycą wyglądem i obłędnym smakiem.

Jak więc upiec pyszne młode ziemniaczki według tego wegańskiego przepisu? Przyrządzenie małych ziemniaków jest łatwe i przyjemne.

  • 1. krok – nacięcie ziemniaków, doprawienie ich i podpieczenie w piekarniku
  • 2. krok – przygotowanie wegańskiego sosu na bazie mleka owsianego
  • 3. krok – połączenie ziemniaków z sosem i zapieczenie dania w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 600 g małych młodych ziemniaków
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mielonych suszonych pomidorów
  • oliwa z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Młode ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Naciąć w cienkie plasterki, tak aby nie przekroić ich do końca. Ułożyć w formie do zapiekania, doprawić solą i skropić oliwą z oliwek.
  • Formę przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem i piec 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wsypać mąkę pszenną. Smażyć, aż nabierze mąka złotego koloru.
  • Wąskim strumieniem wlać mleko owsiane. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Patelnię zestawić z ognia.
  • Wsypać płatki drożdżowe i wymieszać.
  • Formę z ziemniakami wyjąć z piekarnika i wlać sos.
  • Ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 40 minut.
  • Podawać jako danie główne, dodatek do potraw mięsnych czy przekąskę na ciepło.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej