Weź młode ziemniaczki i zapiecz je z tym sosem. Obłędny obiad nie tylko dla wegan
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Co zjeść z ziemniakami bez mięsa? Rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym przepisie. Pyszne ziemniaczki Hasselback pieczone w aromatycznym sosie to pomysł na wegański obiad. Przepis na to znakomite danie bez mięsa jest łatwy, a lista składników krótka. Jeżeli nie jecie produktów pochodzenia zwierzęcego, wegańskie młode ziemniaczki z piekarnika na pewno przypadną wam do gustu.
Czy pieczone ziemniaczki są zdrowe?
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek do obiadu. Można je gotować, smażyć i piec. W każdej wersji smakują doskonale i smacznie komponują się z innymi składnikami. W tym prostym wegańskim przepisie ziemniaczki piecze się w piekarniku. Czy w takim wydaniu są zdrowe? Ziemniaki uważane są za skarbnicę składników odżywczych, witamin i minerałów. Zawierają witaminę C, A, K oraz z grupy B. Są bogate w potas, kwas foliowy oraz błonnik. Korzystnie wpływają na pracę serca i układ krążenia. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Co do ziemniaków dla wegetarian?
Szwedzkie ziemniaczki pieczone w aromatycznym sosie to dobry pomysł na obiad bez mięsa. Danie nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, więc jest idealne dla wegan i wegetarian. Aby je przyrządzić, wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki, których cena nie jest zawrotna. Są do kupienia przez cały rok.
Jakie więc składniki są obowiązkowe, aby zrobić smakowite ziemniaczki z piekarnika w wege odsłonie? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- młode ziemniaczki
- mleko roślinne owsiane
- płatki drożdżowe
- oliwa z oliwek
- mąka pszenna
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, mielone suszone pomidory
Jak zrobić dobre zapiekane ziemniaczki?
Przepis na wegańskie ziemniaczki Hasselback z piekarnika jest prosty. Przygotowanie nie wymaga dużo pracy i nie jest czasochłonne. Postępując według tego przepisu, doskonałe ziemniaczki w wege wydaniu udadzą się za pierwszym razem. Podane z sosem, w którym się piekły, zachwycą wyglądem i obłędnym smakiem.
Jak więc upiec pyszne młode ziemniaczki według tego wegańskiego przepisu? Przyrządzenie małych ziemniaków jest łatwe i przyjemne.
- 1. krok – nacięcie ziemniaków, doprawienie ich i podpieczenie w piekarniku
- 2. krok – przygotowanie wegańskiego sosu na bazie mleka owsianego
- 3. krok – połączenie ziemniaków z sosem i zapieczenie dania w piekarniku
SKŁADNIKI
- 600 g małych młodych ziemniaków
- 1 szklanka mleka owsianego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mielonych suszonych pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młode ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Naciąć w cienkie plasterki, tak aby nie przekroić ich do końca. Ułożyć w formie do zapiekania, doprawić solą i skropić oliwą z oliwek.
- Formę przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C z termoobiegiem i piec 30 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wsypać mąkę pszenną. Smażyć, aż nabierze mąka złotego koloru.
- Wąskim strumieniem wlać mleko owsiane. Doprawić solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Patelnię zestawić z ognia.
- Wsypać płatki drożdżowe i wymieszać.
- Formę z ziemniakami wyjąć z piekarnika i wlać sos.
- Ponownie wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia około 40 minut.
- Podawać jako danie główne, dodatek do potraw mięsnych czy przekąskę na ciepło.