Weź kostkę twarogu i wymieszaj z tymi składnikami. Te wyśmienite kotleciki to pyszny obiad dla całej rodziny

kotleciki twarogowe
Autor: Shutterstock Co zrobić z twarogu? Odkryj przepis na kotleciki twarogowe z warzywami.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z 250 g twarogu? Jeżeli dręczy was to pytanie, odpowiedź znajdziecie w tym prostym przepisie. Chrupiące kotleciki twarogowe wzbogacone kolorowymi warzywami to strzał w dziesiątkę. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a efekt smakowy zaskakuje. Zobaczcie, jak prosto i błyskawicznie można zrobić obłędne kotleciki twarogowe z warzywami.

Co można zrobić z twarogu?

Twaróg, czyli biały ser, to składnik wielu potraw. Można serwować go na śniadania w postaci twarożku. Sprawdzi się jako składnik słodkości, past kanapkowych, sałatek czy przekąsek. Mało kto wie, że twaróg można wykorzystać do przyrządzenia pysznego i aromatycznego obiadu dla całej rodziny. Aby się o tym przekonać, warto sprawdzić przepis na smakowite kotleciki twarogowe. Wzbogacone kolorowymi warzywami i przyprawami małe kotlety to świetna propozycja na domowy obiad bez mięsa. Wszystkie produkty, które niezbędne są do ich przygotowania, są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy.

Jak zrobić kotlety z twarogu?

Przepyszne i chrupiące kotleciki z białego sera i warzyw są proste do samodzielnego przygotowania. Przepis nie jest skomplikowany. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, co znacznie ułatwia pracę i oszczędza czas. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a wyśmienite kotleciki wyjdą za pierwszym razem.

Jak więc przygotować domowe kotleciki twarogowe z warzywami? Przyrządzenie tego smacznego wegetariańskiego dania składa się z kilku banalnie łatwych kroków.

  • 1. krok – podsmażenie na patelni warzyw
  • 2. krok – połączenie twarogu z warzywami i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – uformowanie kotlecików i obtoczenie ich w bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie kotlecików twarogowych na patelni

Jak podawać kotlety z twarogu?

Pełne smaku i aromatu wyborne kotleciki twarogowe to dobry przepis na rodzinny obiad bez mięsa. Kotlety są sycące, ale warto podać je z różnymi dodatkami. Mogą to być pieczone ziemniaki lub w postaci kremowego purèe. Sprawdzi się też ryż czy drobna kasza. Oczywiście nie można zapomnieć o soczystej surówce lub kolorowej sałatce.

Obłędne kotleciki twarogowe to również propozycja na smaczną kolację lub przekąskę na imprezę, na mecz lub wieczór filmowy. Kotlety dobrze smakują i na ciepło, i na zimno. Idealnym dodatkiem są domowe sosy i dipy.

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu
  • 5 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać posiekany czosnek, pokrojone w kostkę obie papryki i starte na tarce pieczarki. Smażyć, aż warzywa zaczną się rumienić, a woda odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
  • Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać podsmażone warzywa i natkę pietruszki. Wsypać mąkę i wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Z masy formować równe kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szulc-Górska
więcej