Wege ryba po grecku na Wigilię. Zamiast filetów wykorzystaj to warzywo

seleryba po grecku
Autor: Shutterstock Seleryba po grecku to wegańska wersja klasycznego dania na Wigilię.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Pyszna i aromatyczna ryba po grecku to klasyczne danie wigilijne. W tym sprawdzonym przepisie nie ma ani grama ryby, a danie smakuje wyśmienicie. To wegańska wersja ryby po grecku, w której filety zostały zastąpione popularnym warzywem. Świetnie sprawdzi się podczas wegańskiej Wigilii. Jak zrobić wegańską rybę po grecku? Poznajcie prosty przepis na obłędną selerybę w warzywnym sosie.

Co zamiast ryby dla wegan?

Dieta wegańska charakteryzuje się spożywaniem tylko produktów pochodzenia roślinnego. Właśnie dlatego powstał ten przepis. Weganie mogą przyrządzić pyszną rybę po grecku bez ryby. Zamiast filetów z dorsza, miruny czy mintaja najlepiej sprawdzi się popularne, ale mało doceniane warzywo korzeniowe.

Seler, bo to właśnie o nim mowa, zawiera wiele cennych składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Skutecznie walczy z wysokim poziomem cholesterolu, glukozy i ciśnienia krwi. Wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzi stres. Seler przyspiesza metabolizm i nawadnia organizm. Ze względu na swoje właściwości warto włączyć to warzywo do diety nie tylko wegańskiej.

Co to jest seleryba?

Seleryba to wegańska wersja ryby. W potrawie wykorzystuje się plastry ugotowanego al dente selera. W tym przepisie panierowane i usmażone kotlety z selera serwuje się z warzywnym sosem. Danie do złudzenia przypomina wyglądem i smakiem klasyczną rybę po grecku, która obowiązkowo powinna pojawić się na stole podczas wigilijnej kolacji.

Jak zrobić selerybę po grecku?

Przepis na wegańską rybę po grecku z selera nie jest skomplikowany. Danie robi się prosto i w miarę szybko, a sposób przygotowania jest bardzo podobny do tradycyjnego przepisu. Wszystkie składniki wykorzystywane do przyrządzenia tej wigilijnej potrawy w wersji wegańskiej są pochodzenia roślinnego. Są niedrogie i dostępne bez względu na porę roku.

Przepis na wegańską rybę po grecku został podzielony na kilka etapów:

  • 1. etap – ugotowanie plastrów selera
  • 2. etap – przygotowanie wegańskiego ciasta naleśnikowego
  • 3. etap – usmażenie kotletów z selera
  • 4. etap – przygotowanie warzywnego sosu
  • 5. etap – połączenie seleryby z sosem warzywnym

Jak podawać selerybę po grecku?

To pyszne wegańskie danie jest doskonałą alternatywą dla osób, które nie jedzą ryb i składników pochodzenia zwierzęcego. Jednak potrawa jest tak dobra i aromatyczna, że nawet mięsożercy nie są w stanie się jej oprzeć. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Wegańska ryba po grecku to pomysł na wigilijne danie, które podbije niejedno podniebienie. Dzięki temu, że rybę bez ryby po grecku robi się tak łatwo i szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok, danie sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. To smaczny pomysł na wege obiad, kolację czy smaczną przekąskę bez mięsa na imprezę sylwestrową i karnawałową.

SKŁADNIKI

  • 1 seler
  • 500 ml wody
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 150 ml mleka sojowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonych glonów nori
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól
  • olej do smażenia

  • sos:
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler obrać i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Ugotować w osolonym wrzątku, aż staną al dente. Wyjąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Przygotować ciasto naleśnikowe. Wodę wymieszać z napojem sojowym, mąką pszenną, mielonymi nori i przyprawami.
  • Plastry selera zanurzać w cieście naleśnikowym i obtaczać w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z selera z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Prosto z patelni przełożyć do większego naczynia.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obrane i starte na tarce marchewki i pietruszkę oraz liście laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać i smażyć, aż warzywa zaczną się rumienić.
  • Wlać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Smażyć około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Patelnię z sosem zestawić z ognia do lekkiego ostygnięcia, a następnie równomiernie wyłożyć na usmażone kotlety selerowe.
  • Podawać lekko ciepłe lub po schłodzeniu w lodówce na Wigilię i w Boże Narodzenie.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?
Anna Szulc-Górska
więcej