Wegańskie curry w pół godziny. Idealne połączenie pikanterii ze słodkością

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
To danie nie tylko dla wegetarian. Przepyszne i aromatyczne curry z czerwonej fasoli i ananasa świetnie sprawdzi się na obiad dla każdego. Wychodzi lekko pikantne, ale z nutą słodyczy, dzięki czemu świetnie wpasuje się w różne gusta. Tego dania naprawdę warto spróbować.
Roślinne curry to idealny pomysł na obiad. Przygotujesz je w kilka minut
Przepyszne curry z czerwonej fasoli i ananasa to idealny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian. Nasze danie wychodzi pełne aromatów, sycące i wypełnione najróżniejszymi smakami. Jest to danie inspirowane kuchnią tajską i indyjską, gdzie często łączy się słodkie owoce z ostrymi daniami, dla zrównoważenie smaku.
To danie jest nie tylko smaczne, ale również niezwykle sycące. Czerwona fasola jest pełna białka i błonnika, a dodatkowo dobrze smakuje i jest łatwodostępna. Jest więc świetnym zamiennikiem dla mięsa, sprawiając, że nasze danie wychodzi treściwe.
To danie sprawdzi się zarówno dla wegetarian, jak i wegan. Co więcej, jest całkowicie bezglutenowe. Przygotujemy je w jednym garnku i nie zajmie nam to specjalnie dużo czasu. Łatwo dostępne składniki i prostota przygotowania jeszcze bardziej zachęcają do przygotowania tego dania.
Jeśli więc masz ochotę na proty obiad, który zasmakuje każdemu - ten przepis sprawdzi się idealnie. Można podawać go z ryżem lub chlebkami naan. To curry jest warte wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1–2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- sok z limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzewamy olej.
- Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
- Dodajemy starty imbir, kumin i posiekany czosnek.
- Dodajemy pastę curry i kurkumę.
- Smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając.
- Dodajemy odsączoną fasolę, kawałki ananasa i część soku z puszki ananasa.
- Mieszamy i dusimy kilka minut.
- Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy przez kwadrans.
- Kiedy sos lekko zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i sok z limonki.