Wegańskie curry w pół godziny. Idealne połączenie pikanterii ze słodkością

Wegańskie curry w pół godziny. Idealne połączenie pikanterii ze słodkością
Autor: Shutterstock.com Wegańskie curry w pół godziny. Idealne połączenie pikanterii ze słodkością
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

To danie nie tylko dla wegetarian. Przepyszne i aromatyczne curry z czerwonej fasoli i ananasa świetnie sprawdzi się na obiad dla każdego. Wychodzi lekko pikantne, ale z nutą słodyczy, dzięki czemu świetnie wpasuje się w różne gusta. Tego dania naprawdę warto spróbować.

Roślinne curry to idealny pomysł na obiad. Przygotujesz je w kilka minut

Przepyszne curry z czerwonej fasoli i ananasa to idealny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian. Nasze danie wychodzi pełne aromatów, sycące i wypełnione najróżniejszymi smakami. Jest to danie inspirowane kuchnią tajską i indyjską, gdzie często łączy się słodkie owoce z ostrymi daniami, dla zrównoważenie smaku.

To danie jest nie tylko smaczne, ale również niezwykle sycące. Czerwona fasola jest pełna białka i błonnika, a dodatkowo dobrze smakuje i jest łatwodostępna. Jest więc świetnym zamiennikiem dla mięsa, sprawiając, że nasze danie wychodzi treściwe.

To danie sprawdzi się zarówno dla wegetarian, jak i wegan. Co więcej, jest całkowicie bezglutenowe. Przygotujemy je w jednym garnku i nie zajmie nam to specjalnie dużo czasu. Łatwo dostępne składniki i prostota przygotowania jeszcze bardziej zachęcają do przygotowania tego dania.

Jeśli więc masz ochotę na proty obiad, który zasmakuje każdemu - ten przepis sprawdzi się idealnie. Można podawać go z ryżem lub chlebkami naan. To curry jest warte wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka czerwonej fasoli 
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1–2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • sok z limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.
  • Dodajemy starty imbir, kumin i posiekany czosnek.
  • Dodajemy pastę curry i kurkumę.
  • Smażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Dodajemy odsączoną fasolę, kawałki ananasa i część soku z puszki ananasa.
  • Mieszamy i dusimy kilka minut.
  • Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy przez kwadrans.
  • Kiedy sos lekko zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i sok z limonki.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej