W sezonie robię tylko te placki i podaję z jogurtem. Każdy prosi o dokładkę
Dieta wegetariańska
Sezon na bób jest już w pełni. To pyszne warzywo strączkowe jest bogate w wiele cennych składników odżywczych. Warto więc jeść bób i przyrządzać z niego różne przysmaki. Jednym z pomysłów na wykorzystanie bobu jest przepis na pyszne i chrupiące placki. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a lista składników krótka. Oto sprawdzony przepis na domowe placki z bobem i twarogiem.
Co można zrobić z bobu?
Bób jest pyszny. Wystarczy ugotować go do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do miski. Warto wiedzieć, że bób jest też smacznym składnikiem wielu innych potraw. Sprawdza się w pastach kanapkowych i świetnie smakuje w daniach z makaronem w roli głównej. Ciekawym pomysłem jest też wykorzystanie zielonego bobu do usmażenia pysznych domowych placków.
Placki z bobu są wyjątkowo dobre i łatwe do przyrządzenia w domowych warunkach. Aby je zrobić, wystarczy kilka niedrogich produktów i parę minut wolnego czasu. Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- ugotowany bób
- twaróg półtłusty
- jajka
- mąka pszenna i ziemniaczana
- dodatki – czosnek i natka pietruszki
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić placki z bobu i twarogu?
Przepis na pyszne domowe placki twarogowe z bobem jest bardzo łatwy. To szybki przepis na pyszny obiad lub wegetariańską przekąskę. Nie wymaga długich godzin w kuchni, ani nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Obłędne placki z bobu i twarogu są gotowe w niewiele ponad 20 minut, nie licząc czasu gotowania bobu. Tę czynność można wykonać wcześniej.
Jak więc usmażyć wyśmienite i aromatyczne placki z bobu oraz twarogu? Przepis jest tak prosty, że z przygotowaniem tego znakomitego dania poradzi sobie każdy bez względu na doświadczenie w domowym gotowaniu.
- 1. krok – obranie i zmiksowanie bobu
- 2. krok – połączenie pasty z bobu z twarogiem i pozostałymi składnikami
- 3. krok – uformowanie placków i usmażenie ich na patelni
Z czym podawać placki z bobu?
Pełne smaku i aromatu rewelacyjne placki z bobu to idealna sezonowa potrawa. Można podać je na obiad lub jako dodatek do dania głównego, który zastąpi ziemniaki czy makaron. Są smacznym składnikiem wegetariańskich burgerów. Placki z bobu i twarogu są też oryginalną przekąską. Sprawdzą się na każdą okazję i będą świetnie smakować i na ciepło, i na zimno.
Wyśmienite placki z bobu i twarogu warto podać z różnymi dodatkami. Sprawdzi się kwaśna śmietana lub w wersji fit idealny jest jogurt grecki. Świetnie smakują z domowym sosem czosnkowym.
SKŁADNIKI
- 500 g ugotowanego bobu
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowany i ostudzony bób obrać z łupinek i zblendować na gładko.
- Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać pastę z bobu, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka i wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy równe kotleciki. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż zaczną się rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło na obiad, dodatek do dania głównego lub przekąskę.