Tradycyjne polskie kluski zamieniłam na koreańskie. To danie zawsze zachwyca całą rodzinę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kuchnia koreańska cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Jeżeli lubicie azjatyckie smaki, koniecznie sprawdźcie przepis na tteokbokki. To wyśmienite danie bez mięsa, w którym główną rolę grają koreańskie kluski ryżowe. Jak zrobić tteokbokki? Oto łatwy i szybki przepis prosto z Korei.
Co to jest tteokbokki?
Tteokbokki to popularne koreańskie danie, które można kupić na ulicznych straganach z jedzeniem. Potrawa składa się miękkich kluseczek ryżowych zwanych tteok duszonych w pikantnym sosie z dodatkiem pasty z papryki chili gochujang. Kluski z ryżu są miękkie, sprężyste i znakomicie łączą się z pozostałymi składnikami. Podaje się je posypane posiekanym szczypiorem, często w towarzystwie ciastek rybnych i jajka ugotowanego na twardo. Tteokbokki jest znane ze swojego intensywnego smaku, który określa się jako słodki, pikantny i umami.
Z czego zrobić tteokbokki?
Koreańskie kluseczki w pikantnym i aromatycznym sosie można z łatwością przyrządzić w domu. Chociaż jest to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach. Najlepiej szukać ich w większych marketach w działach z produktami kuchni świata. Dostępne są też w delikatesach i na portalach aukcyjnych.
Co jest potrzebne, aby zrobić domową wersję tteokbokki? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- bulion warzywny
- kluski ryżowe tteokbokki
- warzywa – marchewka, szalotka, czosnek
- składniki do sosu – koncentrat pomidorowy, olej sezamowy, pasta gochujang, sos sojowy, cukier trzcinowy, biały i czarny sezam, słodka papryka
Jak zrobić tteokbokki?
Przepis na tradycyjne koreańskie Tteokbokki, podobnie jak inne przysmaki tej wyśmienitej kuchni, nie jest skomplikowany. Danie przyrządza się w kilku prostych krokach. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Tteokbokki najlepiej smakuje na ciepło podane z jajkiem na twardo i ciastkami rybnymi. Sprawdzi się też makaron ramen.
Jak więc zrobić prawdziwe koreańskie Tteokbokki? Wybierając ten prosty przepis, przygotujecie to wyborne danie bez problemu. Idealnie sprawdzi się na oryginalny obiad w azjatyckim stylu dla całej rodziny.
- 1. krok – przygotowanie sosu z pasty gochujang
- 2. krok – ugotowanie warzyw w bulionie
- 3. krok – ugotowanie klusek ryżowych
- 4. krok – wymieszanie składników z sosem
SKŁADNIKI
- 600 ml bulionu warzywnego
- 500 g klusek ryżowych tteokbokki
- 1 marchewka
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka białego sezamu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć koncentrat pomidorowy i pastę gochujang. Wlać sos sojowy i olej sezamowy. Wsypać cukier trzcinowy i oba sezamy. Doprawić słodką papryką. Dokładnie wymieszać. Sos odstawić.
- Do dużego garnka wlać bulion warzywny i zagotować.
- Do garnka przełożyć pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w kostkę szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i gotować, aż warzywa staną się miękkie.
- Kluski ryżowe opłukać w zimnej wodzie i przełożyć do garnka. Gotować 2 minuty i mieszać, aby się nie posklejały i nie przywarły do dna.
- Wlać wcześniej przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu około 10 minut.
- Podawać na obiad posypane posiekanym szczypiorkiem.