Tradycyjne polskie kluski zamieniłam na koreańskie. To danie zawsze zachwyca całą rodzinę

tteokbokki
Autor: Plateresca/ Shutterstock Sięgnij po ten przepis kuchni azjatyckiej. Te kluski smakują obłędnie!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kuchnia koreańska cieszy się w naszym kraju coraz większą popularnością. Jeżeli lubicie azjatyckie smaki, koniecznie sprawdźcie przepis na tteokbokki. To wyśmienite danie bez mięsa, w którym główną rolę grają koreańskie kluski ryżowe. Jak zrobić tteokbokki? Oto łatwy i szybki przepis prosto z Korei.

Co to jest tteokbokki?

Tteokbokki to popularne koreańskie danie, które można kupić na ulicznych straganach z jedzeniem. Potrawa składa się miękkich kluseczek ryżowych zwanych tteok duszonych w pikantnym sosie z dodatkiem pasty z papryki chili gochujang. Kluski z ryżu są miękkie, sprężyste i znakomicie łączą się z pozostałymi składnikami. Podaje się je posypane posiekanym szczypiorem, często w towarzystwie ciastek rybnych i jajka ugotowanego na twardo. Tteokbokki jest znane ze swojego intensywnego smaku, który określa się jako słodki, pikantny i umami.

Z czego zrobić tteokbokki?

Koreańskie kluseczki w pikantnym i aromatycznym sosie można z łatwością przyrządzić w domu. Chociaż jest to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, wszystkie produkty można kupić w naszych sklepach. Najlepiej szukać ich w większych marketach w działach z produktami kuchni świata. Dostępne są też w delikatesach i na portalach aukcyjnych.

Co jest potrzebne, aby zrobić domową wersję tteokbokki? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • bulion warzywny
  • kluski ryżowe tteokbokki
  • warzywa – marchewka, szalotka, czosnek
  • składniki do sosu – koncentrat pomidorowy, olej sezamowy, pasta gochujang, sos sojowy, cukier trzcinowy, biały i czarny sezam, słodka papryka

Jak zrobić tteokbokki?

Przepis na tradycyjne koreańskie Tteokbokki, podobnie jak inne przysmaki tej wyśmienitej kuchni, nie jest skomplikowany. Danie przyrządza się w kilku prostych krokach. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Tteokbokki najlepiej smakuje na ciepło podane z jajkiem na twardo i ciastkami rybnymi. Sprawdzi się też makaron ramen.

Jak więc zrobić prawdziwe koreańskie Tteokbokki? Wybierając ten prosty przepis, przygotujecie to wyborne danie bez problemu. Idealnie sprawdzi się na oryginalny obiad w azjatyckim stylu dla całej rodziny.

  • 1. krok – przygotowanie sosu z pasty gochujang
  • 2. krok – ugotowanie warzyw w bulionie
  • 3. krok – ugotowanie klusek ryżowych
  • 4. krok – wymieszanie składników z sosem

SKŁADNIKI

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 500 g klusek ryżowych tteokbokki
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przełożyć koncentrat pomidorowy i pastę gochujang. Wlać sos sojowy i olej sezamowy. Wsypać cukier trzcinowy i oba sezamy. Doprawić słodką papryką. Dokładnie wymieszać. Sos odstawić.
  • Do dużego garnka wlać bulion warzywny i zagotować.
  • Do garnka przełożyć pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w kostkę szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i gotować, aż warzywa staną się miękkie.
  • Kluski ryżowe opłukać w zimnej wodzie i przełożyć do garnka. Gotować 2 minuty i mieszać, aby się nie posklejały i nie przywarły do dna.
  • Wlać wcześniej przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu około 10 minut.
  • Podawać na obiad posypane posiekanym szczypiorkiem.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej