To danie serwuję na obiad w lecie. Ta zapiekanka z cukinii jest pełna smaku i aromatu

zapiekanka z cukinii
Autor: Shutterstock Szybki obiad z cukinii? Ta pyszna zapiekanka zachwyci nawet mięsożerców.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z cukinii w piekarniku? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Pyszna i aromatyczna zapiekanka warzywna z cukinią to doskonały pomysł na rodzinny obiad bez mięsa z piekarnika. Oprócz tego, że danie ma wyjątkowy smak, jest bardzo łatwe do przyrządzenia w domu. Zobaczcie, jak zrobić smakowitą zapiekankę z cukinii.

Co dodać do zapiekanki z cukinii?

Znakomita zapiekanka z cukinii to danie wegetariańskie, czyli nie zawiera mięsa. Składa się z kolorowych, zdrowych i pysznych warzyw oraz masy jajecznej, dzięki której danie smakuje wyśmienicie. Aby przyrządzić tę znakomitą potrawę, potrzebne są proste i niedrogie produkty. Na liście składników znalazły się więc warzywa jak cukinia, pomidor, cebula, marchewka i czerwona papryka. Warzywa scala masa jajeczna z dodatkiem jogurtu i mąki. Smak zapiekanki z cukinii podkreślają przyprawy i zioła. Danie doprawia się solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano. Zwieńczeniem jest mozzarella, która przyjemnie roztapia się w trakcie pieczenia.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii?

Pełna smaku i obłędnego aromatu zapiekanka, w której główną rolę gra cukinia i inne smaczne warzywa, jest łatwa i dość szybka. Przepis warto zapisać. Zapiekanka jest tak dobra i sycąca, że jej smak podbije nie tylko podniebienia wegetarian. Nawet mięsożercy będą zachwyceni takim warzywnym obiadem.

Jak więc przyrządzić pyszną domową zapiekankę z cukinią? Danie jest nie tylko proste, ale i nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie.

  • 1. krok – pokrojenie cukinii i odstawienie jej, aby odciekła z nadmiaru wody
  • 2. krok – pokrojenie i podsmażenie warzyw oraz cukinii
  • 3. krok – przygotowanie masy jajecznej
  • 4. krok – przełożenie warzyw do formy do zapiekania i zalanie ich masą jajeczną
  • 5. krok – upieczenie zapiekanki z cukinią w piekarniku

Jak podawać zapiekankę z cukinii?

Pełna smaku i ziołowego aromatu zapiekanka z cukinii to świetny pomysł na lekki obiad. Idealnie sprawdzi się podczas lata, kiedy mało kto ma ochotę na ciężkie dania mięsne. Chociaż zapiekanka nie zawiera żadnego mięsa, jest sycąca i dodaje energii, która przyda się na resztę dnia i wieczór.

Do zapiekanki z cukinią nie są potrzebne już żadne dodatki. Warto jednak podać chrupiącą surówkę, która wzbogaci warzywny obiad z piekarnika. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na domowe surówki, które świetnie łączą się z zapiekanką z cukinii.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

  • masa jajeczna:
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  •  
  • dodatkowo:
  • 120 g startej mozzarelli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić w większą kostkę. Przełożyć na sitko i lekko posolić. Odstawić na 20 minut.
  • Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę, obraną marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać paprykę i marchewkę. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać pomidora i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i dusić około 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Dodać jogurt i wsypać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać.
  • Duszone warzywa przełożyć do formy do zapiekania. Wlać masę jajeczną. Wierzch posypać startą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na ciepło na obiad z ulubioną surówką.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej