To danie serwuję na obiad w lecie. Ta zapiekanka z cukinii jest pełna smaku i aromatu
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z cukinii w piekarniku? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Pyszna i aromatyczna zapiekanka warzywna z cukinią to doskonały pomysł na rodzinny obiad bez mięsa z piekarnika. Oprócz tego, że danie ma wyjątkowy smak, jest bardzo łatwe do przyrządzenia w domu. Zobaczcie, jak zrobić smakowitą zapiekankę z cukinii.
Co dodać do zapiekanki z cukinii?
Znakomita zapiekanka z cukinii to danie wegetariańskie, czyli nie zawiera mięsa. Składa się z kolorowych, zdrowych i pysznych warzyw oraz masy jajecznej, dzięki której danie smakuje wyśmienicie. Aby przyrządzić tę znakomitą potrawę, potrzebne są proste i niedrogie produkty. Na liście składników znalazły się więc warzywa jak cukinia, pomidor, cebula, marchewka i czerwona papryka. Warzywa scala masa jajeczna z dodatkiem jogurtu i mąki. Smak zapiekanki z cukinii podkreślają przyprawy i zioła. Danie doprawia się solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano. Zwieńczeniem jest mozzarella, która przyjemnie roztapia się w trakcie pieczenia.
Jak zrobić zapiekankę z cukinii?
Pełna smaku i obłędnego aromatu zapiekanka, w której główną rolę gra cukinia i inne smaczne warzywa, jest łatwa i dość szybka. Przepis warto zapisać. Zapiekanka jest tak dobra i sycąca, że jej smak podbije nie tylko podniebienia wegetarian. Nawet mięsożercy będą zachwyceni takim warzywnym obiadem.
Jak więc przyrządzić pyszną domową zapiekankę z cukinią? Danie jest nie tylko proste, ale i nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie.
- 1. krok – pokrojenie cukinii i odstawienie jej, aby odciekła z nadmiaru wody
- 2. krok – pokrojenie i podsmażenie warzyw oraz cukinii
- 3. krok – przygotowanie masy jajecznej
- 4. krok – przełożenie warzyw do formy do zapiekania i zalanie ich masą jajeczną
- 5. krok – upieczenie zapiekanki z cukinią w piekarniku
Jak podawać zapiekankę z cukinii?
Pełna smaku i ziołowego aromatu zapiekanka z cukinii to świetny pomysł na lekki obiad. Idealnie sprawdzi się podczas lata, kiedy mało kto ma ochotę na ciężkie dania mięsne. Chociaż zapiekanka nie zawiera żadnego mięsa, jest sycąca i dodaje energii, która przyda się na resztę dnia i wieczór.
Do zapiekanki z cukinią nie są potrzebne już żadne dodatki. Warto jednak podać chrupiącą surówkę, która wzbogaci warzywny obiad z piekarnika. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na domowe surówki, które świetnie łączą się z zapiekanką z cukinii.
- Surówka z selera, ale bez rodzynek. Dodaj te słodkie owoce, a już zawsze będziesz tak robić
- Szybka surówka z kapusty pekińskiej. Tak prosta, że wyjdzie, nawet jak masz dwie lewe ręce
- Mizeria po francusku. Jeden dodatek sprawia, że jest wyjątkowa
- Wymieszaj starte warzywa z jabłkiem. Soczysta surówka pasuje i do grilla, i do schabowego
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
masa jajeczna:- 70 ml jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- dodatkowo:
- 120 g startej mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić w większą kostkę. Przełożyć na sitko i lekko posolić. Odstawić na 20 minut.
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę, obraną marchewkę i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać paprykę i marchewkę. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
- Dodać pomidora i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać i dusić około 5 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Dodać jogurt i wsypać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wymieszać.
- Duszone warzywa przełożyć do formy do zapiekania. Wlać masę jajeczną. Wierzch posypać startą mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
- Podawać na ciepło na obiad z ulubioną surówką.