Wymieszaj starte warzywa z jabłkiem. Soczysta surówka pasuje i do grilla, i do schabowego
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Soczysta surówka z marchewki i jabłka to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z rożnymi potrawami i podkręca ich smak. W tym roku nie może jej zabraknąć podczas imprez z grillem w roli głównej. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos na bazie śmietany. Przepis jest bardzo łatwy i błyskawiczny. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i soczystą surówkę z marchewki i jabłka.
Surówka z marchewki i jabłka – składniki
Pyszną i soczystą surówkę, która pasuje do każdego obiadu, przyrządza się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Składa się z warzyw i owocu. Na bazarowych straganach i w sklepach dostępne są już młode warzywa, które są najlepsze do tej uniwersalnej surówki. Potrzebnych jest także kilka składników do przyrządzenia smakowitego sosu.
Z czego więc zrobić najlepszą soczystą surówkę do obiadu i grilla? Te składniki są niezbędne:
- marchewka
- jabłko
- kiszone ogórki
- cebula
- koperek
- składniki do sosu – śmietana, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy
Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka?
Przepis na smaczną i soczystą surówkę przyrządzoną z marchewki i jabłka oraz ogórków kiszonych jest sprawdzony, łatwy i szybki. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć 10 minut. W tak krótkim czasie można zrobić tę pełną smaku surówkę, która uświetni niejeden rodzinny obiad.
Jak więc przygotować ten warzywny przysmak uzupełniony śmietanowym sosem? Przepis to tylko kilka bardzo łatwych kroków.
- 1. krok – przygotowanie sosu śmietanowego do surówki
- 2. krok – starcie na tarce marchewek, jabłka i ogórków kiszonych, posiekanie cebuli
- 3. krok – wymieszanie warzyw z sosem śmietanowym
Jak podawać surówkę z marchewki i jabłka?
Soczysta surówka z marchewki, jabłka i ogórków kiszonych jest uniwersalna. Pasuje do każdego obiadu bez względu na porę roku. Komponuje się z potrawami mięsnymi i wegetariańskimi. Świetnie smakuje jako dodatek do przysmaków z grilla. Surówkę marchewkową z dodatkiem jabłka można podać do klasycznych polskich dań jak kotlety mielone czy schabowe.
To podstawowy przepis na smakowitą surówkę z marchewki i jabłka. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które wzbogacą jej smak. Do soczystej surówki można dodać czerwoną paprykę. Cebulę można zamienić na por lub szalotkę, a zamiast koperku dodać posiekaną natkę pietruszki.
SKŁADNIKI
- 3 kiszone ogórki
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sos:- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Do miski przełożyć startą na tarce marchewkę, jabłko i ogórki kiszone. Odcisnąć nadmiar wody.
- Dodać koperek i wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać do dań z grilla i nie tylko.