Wymieszaj starte warzywa z jabłkiem. Soczysta surówka pasuje i do grilla, i do schabowego

soczysta surówka z marchewki i jabłka
Autor: Shutterstock Połącz marchewkę, jabłko i ogórki kiszone. Uniwersalna i soczysta surówka uświetni każdy obiad.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Soczysta surówka z marchewki i jabłka to pyszny dodatek do obiadu. Świetnie komponuje się z rożnymi potrawami i podkręca ich smak. W tym roku nie może jej zabraknąć podczas imprez z grillem w roli głównej. Tajemnicą jej smaku jest pyszny sos na bazie śmietany. Przepis jest bardzo łatwy i błyskawiczny. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i soczystą surówkę z marchewki i jabłka.

Surówka z marchewki i jabłka – składniki

Pyszną i soczystą surówkę, która pasuje do każdego obiadu, przyrządza się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Składa się z warzyw i owocu. Na bazarowych straganach i w sklepach dostępne są już młode warzywa, które są najlepsze do tej uniwersalnej surówki. Potrzebnych jest także kilka składników do przyrządzenia smakowitego sosu.

Z czego więc zrobić najlepszą soczystą surówkę do obiadu i grilla? Te składniki są niezbędne:

  • marchewka
  • jabłko
  • kiszone ogórki
  • cebula
  • koperek
  • składniki do sosu – śmietana, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy

Jak zrobić surówkę z marchewki i jabłka?

Przepis na smaczną i soczystą surówkę przyrządzoną z marchewki i jabłka oraz ogórków kiszonych jest sprawdzony, łatwy i szybki. Czas przygotowania nie powinien przekroczyć 10 minut. W tak krótkim czasie można zrobić tę pełną smaku surówkę, która uświetni niejeden rodzinny obiad.

Jak więc przygotować ten warzywny przysmak uzupełniony śmietanowym sosem? Przepis to tylko kilka bardzo łatwych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie sosu śmietanowego do surówki
  • 2. krok – starcie na tarce marchewek, jabłka i ogórków kiszonych, posiekanie cebuli
  • 3. krok – wymieszanie warzyw z sosem śmietanowym

Jak podawać surówkę z marchewki i jabłka?

Soczysta surówka z marchewki, jabłka i ogórków kiszonych jest uniwersalna. Pasuje do każdego obiadu bez względu na porę roku. Komponuje się z potrawami mięsnymi i wegetariańskimi. Świetnie smakuje jako dodatek do przysmaków z grilla. Surówkę marchewkową z dodatkiem jabłka można podać do klasycznych polskich dań jak kotlety mielone czy schabowe.

To podstawowy przepis na smakowitą surówkę z marchewki i jabłka. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które wzbogacą jej smak. Do soczystej surówki można dodać czerwoną paprykę. Cebulę można zamienić na por lub szalotkę, a zamiast koperku dodać posiekaną natkę pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 3 kiszone ogórki
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • Sos:
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
  • Do miski przełożyć startą na tarce marchewkę, jabłko i ogórki kiszone. Odcisnąć nadmiar wody.
  • Dodać koperek i wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać do dań z grilla i nie tylko.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej