Teraz tylko tak podaję brokuły. Z dodatkiem tej kaszy robię wyśmienite wege kotlety
Dieta wegetariańska
Brokuły to jedne z najzdrowszych warzywa na świecie. Są nie tylko smaczne, ale i korzystnie wpływają na zdrowie. Dla osób, które nie mogą się do nich przekonać, powstał przepis na pyszne kotlety brokułowe z kaszą gryczaną. To propozycja na wegetariański obiad i pomysł na zdrową przekąskę. Zobaczcie, jak zrobić wyborne kotlety z brokuła i kaszy gryczanej.
Kotlety z brokuła i kaszy gryczanej – składniki
Wyśmienite wegetariańskie kotleciki składają się prostych produktów. Można je kupić przez cały rok i są dostępne w wielu sklepach i na bazarkach. Główne składniki kotletów, czyli brokuły i kasza gryczana, są cenione nie tylko za smak, ale i zawartość wielu substancji odżywczych.
Brokuły znane są od ponad 2 tys. lat. To źródło kwasu foliowego, witamin z grupy B, C, A, fosforu, wapnia, potasu, żelaza i siarki. Mają pozytywny wpływ na wzrok i wzmacniają stawy. Opóźniają procesy starzenia, chronią przed schorzeniami układu pokarmowego i niektórymi nowotworami.
Kasza gryczana jest bogata w dobrze przyswajalne białko, błonnik i kwas foliowy. To skarbnica witaminy z grupy B, E oraz fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, jodu, miedzi, cynku, niklu, kobaltu i boru. Pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego i poprawia metabolizm. Wspomaga układ krwionośny i nerwowy, niweluje skutki stresu i dodaje energii. Kasza gryczana korzystnie wpływa na urodę. Nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu.
Jak zrobić kotlety z brokułami?
Przepis na domowe kotlety z zielonych brokuł, które wzbogaca kasza gryczana, jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować krok po kroku według tego sprawdzonego przepisu, a kotlety brokułowe wyjdą za pierwszym razem.
Jak zrobić domowe kotleciki z brokuła i kaszy? Z tym przepisem jest łatwe i szybkie. Warto pamiętać, aby kaszę gryczaną ugotować wcześniej. Można też wykorzystać kaszę, która została z poprzedniego obiadu. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
- 1. krok – ugotowanie brokuł
- 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem
- 3. krok – wymieszanie brokułów z kaszą gryczaną, cebulą z czosnkiem oraz pozostałymi składnikami
- 4. krok – uformowanie kotletów i obtoczenie ich w bułce tartej
- 5. krok – usmażenie kotletów brokułowych na patelni
W tym przepisie kotlety z brokuła i kaszy gryczanej smaży się na patelni. Można je także upiec w piekarniku. Ta druga opcja jest nieco mniej kaloryczna, ale pieczenie zajmuje więcej czasu. Jak upiec kotlety brokułowe z kaszą gryczaną w piekarniku? Kotleciki należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, a następnie piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni C.
Z czym podawać kotlety brokułowe?
Pyszne i zdrowe kotlety brokułowe z dodatkiem kaszy gryczanej są daniem uniwersalnym. Są pyszne, aromatyczne i sycące. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można je smażyć lub piec na okrągło. Kotlety z brokuła i kaszy to pomysł na wegetariański obiad. Sprawdzą się też jako dodatek do potraw mięsnych. To również idealna kolacja lub ciekawa przekąska. Kotlety z brokuła i kaszy gryczanej wybornie komponują się z różnymi sosami. Można podać do nich tradycyjny sos czosnkowy lub jogurtowo-ziołowy.
SKŁADNIKI
- 200 g brokułu
- 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
- 80 g bułki tartej + do obtoczenia
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł pokroić na różyczki.
- W garnku zagotować wodę z solą. Do wrzątku włożyć różyczki brokuła i gotować około 8 minut. Odcedzić, przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Następnie drobno posiekać lub rozgnieść za pomocą praski lub widelca.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Przełożyć do brokułów.
- Do brokuła z cebulą i czosnkiem dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wsypać bułkę tartą. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy brokułowej okrągłe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i układać je na desce.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotleciki z obu stron, aż zaczną się rumienić. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do dania głównego.