Te pyszne tureckie pulpeciki to moje nowe odkrycie. Robię je z tej zdrowej kaszy
Kuchnia turecka zdobywa coraz więcej fanów w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ potrawy pochodzące z tego kraju są pyszne i aromatyczne. Jednym z takich dań jest ekşili bulgur köftesi. Są to wegetariańskie małe pulpety przygotowane z kaszy bulgur gotowane w oryginalnym bulionie pomidorowym. Smakują wyśmienicie i z łatwością można je zrobić w domu. Oto prosty i szybki przepis na ekşili bulgur köftesi, czyli tureckie pulpeciki z bulguru.
i
Dieta wegetariańska
Co to jest ekşili bulgur köftesi?
Ekşili bulgur köftesi to tradycyjne danie kuchni tureckiej pochodzące z regionu Gaziantep. Są to pyszne i aromatyczne pulpeciki przygotowane z kaszy bulgur gotowane w bulionie pomidorowym o lekko kwaśnym smaku. Właśnie do niego nawiązuje nazwa potrawy. Ekşili oznacza kwaśny, bulgur köftesi można przetłumaczyć jako pulpeciki z bulguru. W Turcji podaje się je na gorąco w miskach posypane posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki czy kolendra. Można też zaserwować je z chlebkami pita.
Z czego zrobić ekşili bulgur köftesi?
Nie trzeba jechać do Turcji, aby spróbować tradycyjnych pulpecików z kaszy bulgur. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia tego dania, są łatwo dostępne w naszych sklepach i dobrze nam znane. Można je kupić przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.
Głównym składnikiem jest kasza bulgur, która ma pozytywny wpływ na zdrowie i stanowi dobre źródło witamin i minerałów. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, fosfor, potas i mangan. Bulgur ma niski indeks glikemiczny, wspomaga trawienie, pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu. Chroni przed chorobami serca i wspiera układ nerwowy.
Lista składników, z których robi się ekşili bulgur köftesi, nie jest długa. Została podzielona na dwie części:
- składniki do pulpecików – kasza bulgur, mąka pszenna, woda, jajko, przyprawy
- składniki do bulionu pomidorowego – bulion warzywny, cebula, koncentrat pomidorowy, oliwa z oliwek, przyprawy
Jak zrobić ekşili bulgur köftesi?
Chociaż przepis na pyszne wegetariańskie pulpeciki ze zdrowej kaszy bulgur pochodzi z kuchni tureckiej, to smaczne danie można łatwo i szybko przygotować w domu bez konieczności dalekiej podróży. Przepis na ekşili bulgur köftesi nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że receptura została podzielona na poszczególne etapy, przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i nie wymaga dużo czasu.
Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu tureckie pulpeciki z bulguru w bulionie pomidorowym? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Postępując według niego, danie uda się za pierwszym razem. Pulpeciki idealnie sprawdzą się na obiad bez mięsa i zachwycą smakiem każdego domownika.
- 1. etap – zalanie kaszy bulgur wodą i odstawienie na 15 minut
- 2. etap – przygotowanie masy z bulguru i pozostałych składników
- 3. etap – uformowanie pulpecików
- 4. etap – ugotowanie bulionu pomidorowego
- 5. etap – ugotowanie tureckich pulpecików w bulionie pomidorowym
SKŁADNIKI
- Pulpeciki:
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Sos:- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta suszonej mięty
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę bulgur przesypać do miski. Wlać gorącą wodę i przykryć. Odstawić na 15 minut, aby kasza wchłonęła wodę.
- Do kaszy wbić jajko i wsypać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie oprószyć mąką pszenną i odłożyć na deskę.
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć minutę, często mieszając.
- Wlać gorący bulion i doprawić solą oraz pieprzem.
- Do sosu delikatnie włożyć pulpeciki i gotować około 15 minut, od momentu jak wypłyną na powierzchnię.
- Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny i wsypać suszoną miętę.
- Podawać na ciepło posypane posiekanymi świeżymi ziołami.