Te pyszne tureckie pulpeciki to moje nowe odkrycie. Robię je z tej zdrowej kaszy

2025-11-06 12:39

Kuchnia turecka zdobywa coraz więcej fanów w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ potrawy pochodzące z tego kraju są pyszne i aromatyczne. Jednym z takich dań jest ekşili bulgur köftesi. Są to wegetariańskie małe pulpety przygotowane z kaszy bulgur gotowane w oryginalnym bulionie pomidorowym. Smakują wyśmienicie i z łatwością można je zrobić w domu. Oto prosty i szybki przepis na ekşili bulgur köftesi, czyli tureckie pulpeciki z bulguru.

tureckie pulpeciki z kaszy bulgur

i

Autor: Haus88/ Shutterstock Mięso mielone zamień na tę kaszę. Te tureckie wege pulpeciki smakują wyśmienicie.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Co to jest ekşili bulgur köftesi?

Ekşili bulgur köftesi to tradycyjne danie kuchni tureckiej pochodzące z regionu Gaziantep. Są to pyszne i aromatyczne pulpeciki przygotowane z kaszy bulgur gotowane w bulionie pomidorowym o lekko kwaśnym smaku. Właśnie do niego nawiązuje nazwa potrawy. Ekşili oznacza kwaśny, bulgur köftesi można przetłumaczyć jako pulpeciki z bulguru. W Turcji podaje się je na gorąco w miskach posypane posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki czy kolendra. Można też zaserwować je z chlebkami pita.

Z czego zrobić ekşili bulgur köftesi?

Nie trzeba jechać do Turcji, aby spróbować tradycyjnych pulpecików z kaszy bulgur. Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do przyrządzenia tego dania, są łatwo dostępne w naszych sklepach i dobrze nam znane. Można je kupić przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.

Głównym składnikiem jest kasza bulgur, która ma pozytywny wpływ na zdrowie i stanowi dobre źródło witamin i minerałów. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, fosfor, potas i mangan. Bulgur ma niski indeks glikemiczny, wspomaga trawienie, pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu. Chroni przed chorobami serca i wspiera układ nerwowy.

Lista składników, z których robi się ekşili bulgur köftesi, nie jest długa. Została podzielona na dwie części:

  • składniki do pulpecików – kasza bulgur, mąka pszenna, woda, jajko, przyprawy
  • składniki do bulionu pomidorowego – bulion warzywny, cebula, koncentrat pomidorowy, oliwa z oliwek, przyprawy

Jak zrobić ekşili bulgur köftesi?

Chociaż przepis na pyszne wegetariańskie pulpeciki ze zdrowej kaszy bulgur pochodzi z kuchni tureckiej, to smaczne danie można łatwo i szybko przygotować w domu bez konieczności dalekiej podróży. Przepis na ekşili bulgur köftesi nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że receptura została podzielona na poszczególne etapy, przygotowanie jest o wiele łatwiejsze i nie wymaga dużo czasu.

Jak więc zrobić pełne smaku i aromatu tureckie pulpeciki z bulguru w bulionie pomidorowym? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Postępując według niego, danie uda się za pierwszym razem. Pulpeciki idealnie sprawdzą się na obiad bez mięsa i zachwycą smakiem każdego domownika.

  • 1. etap – zalanie kaszy bulgur wodą i odstawienie na 15 minut
  • 2. etap – przygotowanie masy z bulguru i pozostałych składników
  • 3. etap – uformowanie pulpecików
  • 4. etap – ugotowanie bulionu pomidorowego
  • 5. etap – ugotowanie tureckich pulpecików w bulionie pomidorowym

SKŁADNIKI

  • Pulpeciki:
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta suszonej mięty
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę bulgur przesypać do miski. Wlać gorącą wodę i przykryć. Odstawić na 15 minut, aby kasza wchłonęła wodę.
  • Do kaszy wbić jajko i wsypać mąkę. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie oprószyć mąką pszenną i odłożyć na deskę.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć minutę, często mieszając.
  • Wlać gorący bulion i doprawić solą oraz pieprzem.
  • Do sosu delikatnie włożyć pulpeciki i gotować około 15 minut, od momentu jak wypłyną na powierzchnię.
  • Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny i wsypać suszoną miętę.
  • Podawać na ciepło posypane posiekanymi świeżymi ziołami.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...