Szybki a pyszny. Prosty przepis na wegetariański obiad wyjdzie za każdym razem

2024-03-06
Kinga Goldstein
Szybki a pyszny. Prosty przepis na wegetariański obiad wyjdzie za każdym razem
Autor: Shutterstock.com Szybki wegetariański obiad. Zasmakuje każdemu
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Życie w ciągłym biegu, sprawia, że często nie mamy czasu na przygotowanie wymyślnego obiadu. Zdarza się, że zwracamy się wtedy w stronę mrożonek czy już gotowych dań. Tak wcale nie musi być. Ten przepis jest nie tylko szybki, ale również pyszny i – co więcej – całkowicie wegetariański. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Potrzebować będziemy tylko kilku składników.

Kuskus z warzywami - potrzebne składniki

Szybki, tani i prosty przepis na wegetariański obiad, czasem wydaje się niemożliwy do znalezienia. Ten przepis spełnia wszystkie te wymagania. By przygotować szybki i bezmięsny obiad będziemy potrzebować:

  1. kaszy kuskus
  2. kostki bulionu warzywnego
  3. cukinii
  4. marchewki
  5. pieczarek
  6. papryki czerwonej i zielonej
  7. cebuli
  8. pomidorków koktajlowych
  9. soli, pieprzu, papryki wędzonej i curry

Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie obiadu bez kawałka mięsa, bez problemu możemy dołożyć do tego pierś z kurczaka. 

Jak przygotować kuskus z warzywami?

Przygotowanie tego przepisu jest banalnie proste i poradzi sobie z nim niemal każdy. Na początku zalewamy kasze kuskus wodą i dodajemy kostkę rosołową. Wszystkie nasze warzywa kroimy. Pieczarki podsmażamy i dodajemy do nich cebulę. Kiedy woda z patelni całkowicie odparuje, dodajemy pozostałe warzywa i smażymy, aż do miękkości. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy. Warzywa łączymy z kuskusem i gotowe. Jeśli chcielibyśmy jednak dodać mięsny element, to jeszcze przed usmażeniem pieczarek, na patenie powinniśmy wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Smażymy ją aż do osiągnięcia złotego koloru. I gotowe, prosty, szybki i tani wegetariański obiad w 15 minut.

SKŁADNIKI

  • Pół szklanki kaszy kuskus
  • 1 marchewka
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • Pomidorki koktajlowe
  • Mała cukinia
  • Kostka bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz, curry, papryka wędzona 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej pół kostki bulionu warzywnego.
  • Kuskus przekładamy do miski i zalewamy przygotowanym bulionem, tak by woda sięgała około centymetra powyżej kaszy.
  • Ostawiamy na 5 minut do napęcznienia.
  • Kroimy pieczarki w ćwiartki i podsmażamy na oliwie z oliwek.
  • Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę.
  • Marchew obieramy, kroimy w plastry.
  • Paprykę kroimy w kostkę.
  • Pomidorki koktajlowe przekrajmy na pół,
  • Cukinię kroimy w półplasterki.
  • Gdy woda z pieczarek wyparuje dodajemy do nich pozostałe warzywa i smażymy aż zmiękną.
  • Na koniec smażenia, doprawiamy.
  • Kaszę kuskus mieszamy z warzywami.
Dla kogo wegetarianizm?
Kinga Goldstein