Szybki a pyszny. Prosty przepis na wegetariański obiad wyjdzie za każdym razem
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Życie w ciągłym biegu, sprawia, że często nie mamy czasu na przygotowanie wymyślnego obiadu. Zdarza się, że zwracamy się wtedy w stronę mrożonek czy już gotowych dań. Tak wcale nie musi być. Ten przepis jest nie tylko szybki, ale również pyszny i – co więcej – całkowicie wegetariański. Z przygotowaniem poradzi sobie nawet niewprawiony kucharz. Potrzebować będziemy tylko kilku składników.
Kuskus z warzywami - potrzebne składniki
Szybki, tani i prosty przepis na wegetariański obiad, czasem wydaje się niemożliwy do znalezienia. Ten przepis spełnia wszystkie te wymagania. By przygotować szybki i bezmięsny obiad będziemy potrzebować:
- kaszy kuskus
- kostki bulionu warzywnego
- cukinii
- marchewki
- pieczarek
- papryki czerwonej i zielonej
- cebuli
- pomidorków koktajlowych
- soli, pieprzu, papryki wędzonej i curry
Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie obiadu bez kawałka mięsa, bez problemu możemy dołożyć do tego pierś z kurczaka.
Jak przygotować kuskus z warzywami?
Przygotowanie tego przepisu jest banalnie proste i poradzi sobie z nim niemal każdy. Na początku zalewamy kasze kuskus wodą i dodajemy kostkę rosołową. Wszystkie nasze warzywa kroimy. Pieczarki podsmażamy i dodajemy do nich cebulę. Kiedy woda z patelni całkowicie odparuje, dodajemy pozostałe warzywa i smażymy, aż do miękkości. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i dobrze mieszamy. Warzywa łączymy z kuskusem i gotowe. Jeśli chcielibyśmy jednak dodać mięsny element, to jeszcze przed usmażeniem pieczarek, na patenie powinniśmy wrzucić pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Smażymy ją aż do osiągnięcia złotego koloru. I gotowe, prosty, szybki i tani wegetariański obiad w 15 minut.
SKŁADNIKI
- Pół szklanki kaszy kuskus
- 1 marchewka
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- Pomidorki koktajlowe
- Mała cukinia
- Kostka bulionu warzywnego
- Sól, pieprz, curry, papryka wędzona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej pół kostki bulionu warzywnego.
- Kuskus przekładamy do miski i zalewamy przygotowanym bulionem, tak by woda sięgała około centymetra powyżej kaszy.
- Ostawiamy na 5 minut do napęcznienia.
- Kroimy pieczarki w ćwiartki i podsmażamy na oliwie z oliwek.
- Dodajemy pokrojoną w pióra cebulę.
- Marchew obieramy, kroimy w plastry.
- Paprykę kroimy w kostkę.
- Pomidorki koktajlowe przekrajmy na pół,
- Cukinię kroimy w półplasterki.
- Gdy woda z pieczarek wyparuje dodajemy do nich pozostałe warzywa i smażymy aż zmiękną.
- Na koniec smażenia, doprawiamy.
- Kaszę kuskus mieszamy z warzywami.