Kotlety z tofu: sprytny sposób na mięsną konsystencję sojowego kotletu

Kotlety z tofu z pieprzem cytrynowym: sprytny sposób na mięsną konsystencję sojowego kotletu
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety z tofu o niezwykłej, mięsnej konsystencji
łatwy
30 min
4

Kotlety z tofu z pieprzem cytrynowym to idealna podstawa do przygotowania posiłku! Tajemnica niezwykłego smaku tych kotletów to mrożenie, rozmrażanie, krojenie i marynowanie. Następnie są powoli pieczone, aby uzyskać idealną mięsną konsystencję. Można je użyć jak pierś kurczaka do sałatek, kanapek lub z ryżem jako sycący i łatwy wegański obiad!

SKŁADNIKI

  • 450 g tofu w bloku, o zwartej konsystencji
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki wegańskiego bulionu warzywnego w proszku
  • 1 cytryna, skórka starta z niej oraz 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw trzeba zamrozić tofu. Umieść zafoliowane tofu (nie otwieraj go) w zamrażarce na noc. Rano wyjmij go z zamrażarki i umieść w płytkim naczyniu na blacie kuchennym, aby się rozmroził. Potrwa to kilka godzin.
  • Gdy tofu się rozmrozi, delikatnie wyciśnij je nad zlewem, osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar płynu.
  • Umieść swoje tofu na desce do krojenia i pokrój na 8 równych „kotletów”. Umieść te kotlety w płytkim pojemniku i zalej je marynatą, przygotowaną z oliwy,
  • sproszkowanego bulionu, soku i skórki z cytryny oraz pieprzu. Upewnij się, że każdy kotlet jest pokryty marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę lub jeszcze lepiej na całą noc.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Umieść kotlety na tej blasze do pieczenia i piecz je w 180°C przez 40 minut, przewracając je w połowie czasu pieczenia. W zależności od grubości / gatunku tofu, którego używasz, możesz odwrócić je i piec przez kolejne 10-20 minut, aż się zrumienią i staną mięsiste.
  • Na koniec pozwól kotletom lekko ostygnąć, zanim pokroisz je na sałatkę, do makaronu lub ryżu. Kotlety po ostygnięciu będą nieco twardsze i bardziej zwięzłe. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub zamrażać nawet do 8 tygodni.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej