Szparagi na parze z sosem holenderskim z awokado

Szparagi na parze z sosem holenderskim z awokado
Autor: Shutterstock.com
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szparagi na parze z sosem holenderskim z awokado to odchudzona wersja słynnego dania. Wypróbuj ten przepis i ciesz się szparagi ugotowanymi na parze z pysznym sosem awokado! 

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 18 kcal. Każda osoba dbająca o linię powinna więc włączyć je do swojej diety. Są lekkostrawne i pożywne. Do tego zawierają dużo błonnika. Jedząc szparagi poprawiamy pracę układu pokarmowego i oczyszczamy go. Zawarte w szparagach białko - glutation - wspomaga pracę wątroby w usuwaniu toksyn. Właściwości zdrowotne (i nie tylko) szparagów są wychwalane już od renesansu. Dwie porcje dietetycznego sosu z awokado do szparagów gotowanych na parze to tylko 200 kcal. Podczas, gdy sos holenderski ma aż 450 kcal! 

Z czym i jak podawać szparagi?

Szparagi najlepsze są sosem holenderskim. Niestety jest to bardzo kaloryczny sos na żółtkach i maśle. Dlatego warto go odchudzić bez utraty smaku. Polecam ten przepis na dietetyczny sos holenderski z awokado. Jest pyszny. Już nigdy nie będziecie chcieli jeść innego. 

Więcej pomysłów na podanie szparagów znajdziesz w artykule 30 przepisów na szparagi

Jak gotować szparagi? 

Zielone szparagi gotuje się bardzo krótko. W wodzie zazwyczaj około 5 minut. Jednak najlepiej gotować je w specjalnym wysokim garnku. Delikatne wierzchołki szparagów gotują się bardzo szybko. Dlatego w pionie szparagi ugotują się równomiernie. Ja najczęściej gotuję na parze nie przejmując się pionizowaniem pędów szparagów. 

Jak jeść szparagi?

Szparagi to ciekawe warzywo z punktu widzenia historii kulinariów oraz dyplomacji. To jeden z niewielu pokarmów, który wolno jeść palcami. Nawet u brytyjskiej królowej na raucie. Szparagi macza się w sosie i zjada. Zwyczaj ten został zapoczątkowany w libertyńskiej Francji. Może dlatego, że szparagom ze względu na swój falliczny kształt przypisuje się działanie wzmacniające popęd. Czy są afrodyzjakami, czy nie są, na pewno są bardzo smaczne!  

Składniki

Na szparagi na parze:

1 wiązka (500 g) szparagów zielonych

oraz garnek z wkładką do gotowania na parze

Na odchudzony sos holenderski z awokado:

100 g pora 

3 łyżki oliwy z oliwek

1 cytryna, tylko wyciśnięty sok

200 ml wody

1 łyżka octu z białego wina

1 awokado, bardzo dojrzałe

1 łyżeczka syropu klonowego

1/2 pęczka pietruszki drobno posiekanego

trochę soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zacznij od przygotowania sosu. Pora pokrój na małe kawałki. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj por z sokiem z cytryny. Smaż do chwili, gdy por zmięknie.

Zawartość rondelka zdeglasuj wodą i dodaj ocet. Doprowadź wywar do wrzenia.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij go za pomocą łyżki ze skórki. Pokrój miąższ awokado na małe kawałki.

Wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Następnie powoli dodaj resztę oliwy.

Dopraw solą i pieprzem. Lekki wariant sosu do szparagów jest gotowy.

Pora na szparagi. Gdy woda w garnku zawrze. Włóż szparagi do koszyczka (wkładki do gotowania na parze) i umieść je nad wrzątkiem. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 5 minut. 

Szparagi ułóż na talerzu i polej fit sosem holenderskim. 

Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej