Szparagi na parze z sosem holenderskim z awokado

Szparagi na parze z sosem holenderskim z awokado
Autor: Shutterstock.com
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Szparagi na parze z sosem holenderskim z awokado to odchudzona wersja słynnego dania. Wypróbuj ten przepis i ciesz się szparagi ugotowanymi na parze z pysznym sosem awokado! 

Dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi są niskokaloryczne, 100 g zawiera tylko 18 kcal. Każda osoba dbająca o linię powinna więc włączyć je do swojej diety. Są lekkostrawne i pożywne. Do tego zawierają dużo błonnika. Jedząc szparagi poprawiamy pracę układu pokarmowego i oczyszczamy go. Zawarte w szparagach białko - glutation - wspomaga pracę wątroby w usuwaniu toksyn. Właściwości zdrowotne (i nie tylko) szparagów są wychwalane już od renesansu. Dwie porcje dietetycznego sosu z awokado do szparagów gotowanych na parze to tylko 200 kcal. Podczas, gdy sos holenderski ma aż 450 kcal! 

Z czym i jak podawać szparagi?

Szparagi najlepsze są sosem holenderskim. Niestety jest to bardzo kaloryczny sos na żółtkach i maśle. Dlatego warto go odchudzić bez utraty smaku. Polecam ten przepis na dietetyczny sos holenderski z awokado. Jest pyszny. Już nigdy nie będziecie chcieli jeść innego. 

Więcej pomysłów na podanie szparagów znajdziesz w artykule 30 przepisów na szparagi

Jak gotować szparagi? 

Zielone szparagi gotuje się bardzo krótko. W wodzie zazwyczaj około 5 minut. Jednak najlepiej gotować je w specjalnym wysokim garnku. Delikatne wierzchołki szparagów gotują się bardzo szybko. Dlatego w pionie szparagi ugotują się równomiernie. Ja najczęściej gotuję na parze nie przejmując się pionizowaniem pędów szparagów. 

Jak jeść szparagi?

Szparagi to ciekawe warzywo z punktu widzenia historii kulinariów oraz dyplomacji. To jeden z niewielu pokarmów, który wolno jeść palcami. Nawet u brytyjskiej królowej na raucie. Szparagi macza się w sosie i zjada. Zwyczaj ten został zapoczątkowany w libertyńskiej Francji. Może dlatego, że szparagom ze względu na swój falliczny kształt przypisuje się działanie wzmacniające popęd. Czy są afrodyzjakami, czy nie są, na pewno są bardzo smaczne!  

SKŁADNIKI

  • Na szparagi na parze:
  • 1 wiązka (500 g) szparagów zielonych
  • oraz garnek z wkładką do gotowania na parze
  • Na odchudzony sos holenderski z awokado:
  • 100 g pora 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna, tylko wyciśnięty sok
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 awokado, bardzo dojrzałe
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/2 pęczka pietruszki drobno posiekanego
  • trochę soli i pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania sosu. Pora pokrój na małe kawałki. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i dodaj por z sokiem z cytryny. Smaż do chwili, gdy por zmięknie.
  • Zawartość rondelka zdeglasuj wodą i dodaj ocet. Doprowadź wywar do wrzenia.
  • Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wyjmij go za pomocą łyżki ze skórki. Pokrój miąższ awokado na małe kawałki.
  • Wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Następnie powoli dodaj resztę oliwy.
  • Dopraw solą i pieprzem. Lekki wariant sosu do szparagów jest gotowy.
  • Pora na szparagi. Gdy woda w garnku zawrze. Włóż szparagi do koszyczka (wkładki do gotowania na parze) i umieść je nad wrzątkiem. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 5 minut. 
  • Szparagi ułóż na talerzu i polej fit sosem holenderskim. 
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej